Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fanny7

Marketing

PREDSJEDNICI, MINISTRI I ANONIMCI

U svojim postovima rijetko se hvatam aktualno političkih i dnevnih tema. Nije razlog tome da ih ne pratim, ili da me ne zanimaju - da sam apolitična ili da živim kao noj u pijesku. Jednostavno se u oazi svog bloga, maloj sigurnoj kutijici ispod stakla - neću zamarati onim što mi digne tlak na 500, a neću zamarati ni vas, jer vjerujem da nitko od nas nije pošteđen i uz svoje osobne probleme, htjeli-ne htjeli, svih nas se dotakne - ono što sam gore nabrojala.
Već nekoliko dana čitam po netu priče oko kandidature suca Damira Primorca, brata ministra nam znanosti i prosvjete - za predsjednika Županijskog suda u Splitu. Pa odbijanje ministrice pravosuđa da prihvati odluku Državnog sudbenog vijeća.
Danas gledajući "Otvoreno" Mislava Bage, našla sam se kao stotinu puta dosada kao laik (koji pokušava normalno razmišljati na temelju onog što čuje), ponukana da stvorim svoje mišljenje o svemu tome. Možda sam malo manji laik od ostalih laika, jer se radi o mojoj nesuđenoj struci.
Dakle, Državno sudbeno vijeće koje se sastoji od članova iz nekoliko područja pravne struke (predavača, sudaca, odvjetnika), na prijedlog Vijeća sudaca (isključivo suci) donosi odluku o kandidiranima - glasanjem. Kandidati imaju (o tom potom, ali morali bi imati):
- iskustvo u obavljanju sudske struke barem neki normalan vremenski period,
- broj i kvalitetu riješenih predmeta iza sebe,
- evidentne organizacijske sposobnosti
- određeni prosjek s kojim su završili studij
Nakon toga - ministrica pravosuđa donosi odluku - koga od predloženih kandidata potvrđuje kao suca Županijskog suda. Ako ga ne imenuje, mora obrazložiti zbog kojih razloga.
U studiju su gosti bili - ministrica pravosuđa - Ana Lovrin, predsjednik Udruge sudaca - Đuro Sessa, bivši predsjednik Vrhovnog suda - Krunoslav Olujić i kao gošća u Splitskom studiju, protukandidatkinja Primorcu - Sovjetka Režić.
Stvari se ne bi zakuhale da predloženi kandidat nije :
- brat ministra Primorca,
- da se nije iskopalo da je faks završio s prosjekom (danas sam konačno čula u "Otvorenom") jedvitih 2.3,
- da nije nemali broj predmeta koji je rješavao zbog neažurnosti - otišao u zastaru,
- i da mu je radni staž kao Županijskog suca tek 2 godine
- da je protiv protukandidatkinje stigla anonimna kaznena prijava na memorandumu Županijskog suda...
E pa sad...
To su činjenice (nadam se da jesu).
A sad moja interpretacija - na prvu loptu :
- još jedan Primorac kao drmator u našoj državi (iako je jedan drmator u prosvjeti i znanosti, a drugi bi bio samo lokalno-sudski drmator), bio bi nam uistinu previše,
- Ana Lovrin mi nije baš nekako prilegla srcu od samog preuzimanja ministarstva, činila mi se nekako kao marioneta vlade (što nikako ne bi smjela biti), pa me iznenadila ta njena odluka.

Tijekom emisije saznala sam:
- od gospodina Sesse, da je Primorca potvrdila STRUKA i to je posve dovoljno,
- od gospodina Olujića - da je bezbroj puta ta ista STRUKA - izabrala djecu, snahe, zetove, kćeri, supruge i ostalu rodbinu tih istih predstavnika STRUKE koji glasaju - a djeca, snahe, zetovi, kćeri, supruge i ostali - su kasnije imenovani za suce pojedinih sudova.
- da je anonimna krivična prijava napisana na memorandumu Žup. suda - popljuvala protukandidatkinju Režić (najbolje je pljuvati anonimno) i da se baš SVATKO može domoći tog memoranduma suda (znači i čistačica suda ili netko u prolazu),
- da je tast gosp. Promorca - drmator iz sjene u Splitu
- pa sam saznala da je Zakon o predlaganju i imenovanju sudaca - pun manjkavosti, nedefiniranosti o propisanim uvjetima za dužnost predsjednika suda (ukratko rupa)...

I nakon svega NIJE mi jasno :
- kako predstavnici struke mogu sjediti u Državnom sudbenom vijeću i glasati o članovima svoje familije - kao kandidatima za dužnost predsjednika sudova,
- ako zakon ima manjkavosti i nedefiniranosti o uvjetima za visoke sudske dužnosti - zašto ga se ne promijeni ili barem ne dopuni u spornim pitanjima,
- zašto se anonimna prijava na memorandumu do kojeg može svatko - uopće uzima u obzir, kad je jasno čemu ona trenutno služi.

I na kraju, kako je moguće da je struka toliko oduševljeno izabrala kandidata koji NI U JEDNOM
uvjetu ne zadovoljava kriterije, a sada se insistira da je odbijen od ministrice - samo zato jer je - Primorac (!!). Dotični osim toga sprema doktorat, iako mu je prosjek bio 2.3, a najmanji mora biti 3.5.

A ta ANONIMNA prijava mi još uvijek ne da mira. Nekako me podsjetila na jedan drugi slučaj, no vezan za Primorca ministra.
Naime kad je poznati - hrvatski znanstvenik Ivica Đikić, koji radi u Frankfurtu i tamo uživa veliko poštovanje svoje struke - postavio pitanje - po kojem kriteriju je projekt za Forenzički institut dobio ogroman iznos iz proračuna, pogotovo kad se zna da ministar Primorac nakon mandata planira na čelo tog instituta. Umjesto argumentiranog odgovora - stiglo je ANONIMNO pismo u kojem se pljuje po Đikiću, a upućeno je Njemačkom ministarstvu znanosti.

Na žalost ANONIMCA, Ivan Đikić još uvijek radi u Njemačkoj, još uvijek se financiraju njegovi projekti, u međuvremenu je dobio i nekoliko prestižnih svjetskih priznanja za svoj rad, pismo nije polučilo nikakove efekte...

I nakako mi se u glavi neki puzzli slažu, sve me nekako navodi na pomisao - da braća vole - pisati pisma, a ne potpisati se na kraju...








I

Post je objavljen 07.05.2007. u 23:54 sati.