Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/olifant

Marketing

SJAJ I BIJEDA MILOGLEDA

Cijenjene i nadasve štovane čitateljice, ovaj broj ženskog internet-časopisa Morona posvećen je vama najdražem predmetu. Dakle, mućnite svojim ispraznim glavicama i razmislite – u koje izloge najradije zijate, dok vam se pogled puni neizrecivom milinom?
Što smatrate posebnom vrijednošću, veoma pogodnom za darivanje?
Često je žuto, ponekad bijelo, sjaji se i neodoljivo privlači svrake, maloumnike i čitateljice ženskih časopisa...
Bravo, pogodili ste, riječ je o zlatu!
Kako vam je veoma draga i mila, vi o toj plemenitoj kovini, naravno, znate sve, osim atomske težine, kemijskih svojstava, te finesa prerade, obrade i tržišnih kretanja. Ali, zato vam je jasno da nije zlato sve što sija, da mora imati pečat i da puno košta.
Zaista, lančić s privješčićem, osamnaest-karatni, od kojih pet grama, stoji oko tisuću tristo kuna. Ako je privjesak oblikovan u latinski križ, vi ćete ga smatrati idealnim poklonom za krstitke, prve pričesti i krizme. Taman s mladim slavljenikom ne imao nikakve veze, jer će ga oprezna majka još iste večeri spremiti u škrinjicu skrivenu na dnu ormara, ispod posteljine i donjeg veša. No, vi ste ipak dobro izabrali, trajnu vrijednost, ne?
Ma nemojte? Hajde, uzmite taj komad tzv. nakita i prošećite ulicu – dvije dalje, do drugog zlatara. I pitajte po kojoj bi cijeni otkupio? Znate li što će vam reći? Osamnaest-karatno zlato – četrdeset jedna kuna po gramu!
Čuli ste priču o kralju Midi? Taj se naivno spetljao s bogom Dionizom i dobio dar – da sve što takne, pretvori u zlato. Nije nam poznato s kime ste se vi spetljali, ali izgleda da ste bili još naivniji, jer vam se desilo upravo suprotno. Istog trena kad taknete zlato i spremite ga u torbicu, ono se pretvara u dreck, merde, shit. Gnoj! Zapravo, boca od dvije litre folijarnog gnojiva za uzgoj ukrasnog bilja, vrijedi dvjesto pedeset kuna. Dakle, više od lančića kojeg ste odlučili kupiti, riješeni da zadivite rodbinu i prijatelje prekrasnim poklonom od tisuću tristo kuna. E sad, kad smo vam objasnili kako stvari stoje i kako izvise, jasno vam je da ćete pokloniti tek ružno, žuto smećence od ciglih dvjesto pet kuna!
Da niste zinuli od čuđenja, zacjelo biste pitali – kako je to moguće i odakle tolika razlika u cijeni?
Eto, vidite, moguće je jer nije zabranjeno, a cijene u izlozima zlatarnica su nebulozne, ali ne zbog bolesnih mozgova, nego zbog zdravih ruku. Vrijednih, majstorskih ruku koje virtuozno okreću ručice mašinica i tako štancaju lančiće, križiće, kružiće s majčicama božjim, polumjesečiće, Davidove zvjezdice, djeteliničice, potkovičice, a zamislite samo, ima i majušnih loptica, te teniskih reketića.
Topite se od milja, zar ne? I napokon uviđate da je takvo bogomdano umijeće vrijedno vašeg novca. Nije?!? A što kažete na kompletnu ručnu izradu, u maniri venecijanskog kovanja? Zvuči zanimljivo? Četrnaest-karatna ogrlica od sedam – osam grama, za samo sedam tisuća petsto kuna! Naravno, kad je ponudite na otkup, ne prepoznaju ni dizajn, ni Veneciju, ni majstorsku ruku.
Nego dobijete trideset kuna po gramu i nogu u stražnjicu.
Ne pomaže ni predočivanje podataka s Newyorške burze, gdje kilogram neobrađenog zlata cijene nešto više od šesnaest tisuća eura, što bi, preračunato, iznosilo minimum sto dvadeset kuna po gramu.
Ali, koje bjelosvjetske burze, kakvi bakrači, ne zanima to naše zlatare, nego trideset kuna za četrnaest, četrdeset jedna za osamnaest karata i bježi!
I vi bježite. Od same pomisli da kupite zlato.
Upoznati sa razmjerima prevare, radije biste za krstitke poklonili multifunkcionalnu tutu, s ugrađenim zvečkama, slagalicama i video-igricama, za dugo i ugodno sjedenje.
Međutim, osim vas i ukakanog slavljenika, tu su i brojne članice obiteljsko-prijateljskog kruga, te pridružene susjede i ostale tračibabe. A sve odreda žive u uvjerenju da je zlato prava stvar. Usto, vjeruju i da sanjati opaticu na romobilu donosi nesreću, a titranje lijevog uha sreću, ali potonje dogme nisu relevantne za vaš problem. Taj, da svi očekuju da donesete zlato!
Stoga, teška srca otići ćete do zlatarnice.
Tamo ćete dugo razgledati izloške u vitrinama, glumeći neodlučnost. Budete li dovoljno ustrajni, na koncu ćete dočekati trenutak u kojem nailazi neupućeni jadničak, s komadom od deset grama!
Nekad davno, tu mu je krasotu poklonila neuračunjiva strina, nakon pijanke kojom je proslavila dobitak na lutriji, a on je trenutno u grdnom škripcu i hitno treba novac.
Prije razgovora o cijenama, majstor će odnijeti lanac u radnu prostoriju, na procjenu kakvoće, a vi iskoristite trenutak i vlasniku nakita obećajte pedeset posto više od zlatarove ponude.
Nakon što vani obavite transakciju, vratite se u radnju, izaberite najjadniju sitnicu od nečistog srebra, za sedamdeset – osamdeset kuna i tražite da ju, zbog estetskog dojma, stavi u veliku kutiju. Sad, kad imate pravu ambalažu sa službenom oznakom, unutra umetnite zlato i čim se pojavite na proslavi, otvorite gurajući svima pod nos, tako da prisutne zvanice zinu od divljenja i zavisti. Tek što ubacite dragocjenost u kolijevku, iz džepa izvadite srebro i svečano uručite slavljenikovoj majci, koja će vas odmah posjesti na čelo stola i cijelu večer častiti pogledima punim dragosti i miline!

Namjeravate li poslušati navedene savjete, javite nam kolike ste uštede ostvarili, bit će nam drago čuti. A uplatite li dio tog iznosa na naš račun, bit će nam još draže. I milije!

U međuvremenu, u ime uredništva sprdačno vas pozdravlja
Lucy Fair, vaša dopisnica iz Zone sumraka


Post je objavljen 07.05.2007. u 15:50 sati.