Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/6dark6angels6

Marketing

BOJE

Filon Aleksandrijski smatrao je da je Univerzum sažet u četiri boje, koje simboliziraju četiri elementa: bijela boja simbolizira zemlju; zelena simbolizira vodu; ljubičasta – zrak, a crvena – vatru. S druge strane, sedam duginih boja dovodilo se u suglasje sa sedam nebesa, sedam planeta, sedam muzičkih nota, sedam dana u nedjelji… Prema C. G. Jungu u psihoanalitičkoj koncepciji boja odaje glavne čovjekove psihičke funkcije: misao, osječaj, intuiciju i osjet.

BIJELA: Iako u Kini i Japanu bijela boja simbolizira smrt i duboku žalost, ona u narodnim vjerovanjima ostalog dijela svijeta najčešće označava boju svjetlost. Ona je simbol čistote, prazničkog raspoloženja, radosti, nevinosti, djevičanstva, iskrenost i nade. Međutim, postoje i vjerovanja da neke vrste bijelih cvjetova kada se unesu u kuću, sa sobom donose nesreću.
CRNA: Iako crna boja u tradicijama nekih naroda svijeta simbolizira plodnost, uskrsnuće i rađanje, na Zapadu se nosi u znak žalosti. Crna je boja duševne boli, duševnog pomračenja, najviše se povezuje sa tužnim vijestima, bolešću, nesrećama, smrću, žalošću, mrakom, Sotonom i crnom magijom. Većina se narodnih vjerovanja povezuje sa crnim životinjama (u koje se ubrajaju i mnoge ptice kao što su vrane, gavranovi, šišmiši i dr.), a za koje se u narodu vjeruje da su predskazivači kobnih dešavanja ili bolesti. Možda je u ovom kontekstu najpoznatija od svih "crnih životinja" crna mačka, koja se od najstarijih vremena dovodi u vezu sa crnom magijom, zlim duhovima i vješticama.
ZELENA: Ova boja simbolizira snagu, vjeru, uskrsnuće, prirodu, blagostanje i mir, ali postoje i narodi koji je u svojim vjerovanjima smataju nesretnom, to jest bojom “malih ljudi”. Ona je u tim vjerovanjima posebno nesretna za zaljubljene, i za one koji je nose na pozornici, odnosno na podijumu, na krštenju ili na vjenčanju. U staroj je Engleskoj, zelena boja simbolizirala proljeće i dobro zdravlje. Darovati ujutro nekome zeleni predmet donosi sreću.
CRVENA: Ova se boja povezuje sa strašću, bogatstvom, kockom, krvlju, patnjom, bludom, crnom magijom i sotonizmom. Za ljude sa crvenim bradama govorilo se da imaju urokljive oči i da donose nesreću, isto kao i osobe sa crvenom kosom. Crvena tinta je kao i crvena ruža - nesretna ako se koristi za pisanje ljubavnih pisama. Vjeruje se da crveni talisman štite od urokljivih očiju, zlih duhova i vještica, a crvena boja kockarima donosi dobit i sreću. Crvena odjeća na muškarcima obara ugled i stimulira ogovaranje, a ženama donosi svježinu i radost. Crvena boja u bolesti predskazuje smrt.
PLAVA: Plava je boja neba i duha. Na psihičkom planu, to je boja misli. U zemljama Orijenta simbolizira brigu i žalost, a u nekim dijelovima svijeta predstavlja iskrenost i kreativnu moć. Rasprostranjeno je vjerovanje da plava boja donosi sreću i da štiti od zlih duhova, vještica i urokljivih očiju. Vjeruje se da nositi plavo na dan vjenčanja donosi sreću. Lančići od plavih bisera štiti od gripe, prehlade i zapaljenja, a plava ogrlica oko vrata, vjerovalo se, štiti i liječi groznicu.
ŽUTA: Boja zlata, sunčeve svjetlosti i kreativne intuicije. U istočnjačkim narodnim vjerovanjima simbolizira slabost i bolest, izuzev kod odjevnih predmeta od puplina, svile i brokata. Ženama žuta odjeća daje privlačnost i radost. Ipak, opće je vjerovanje da je žuta boja simbol ljubomore i strasti, bogate žetve i sticanja imetka.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ovan: crvena, crna, bijela;
Bik: pastelne sjene i sve nijanse plavih;
Blizanci: narandžasta, plava;
Rak: žuta, narandžasta, indigo;
Lav: žuta i narandžasta;
Djevica: žutozelena, smeđa, krem;
Vaga: zelena, purpurna, roza;
Škorpion: crvena, plavozelena;
Strijelac: plava, purpurna bijela;
Jarac: zelena, crna, siva, indigo, ljubičasta;
Vodenjak: ljubičasta, svijetlo žuta;
Ribe: ljubičasta, svijetlo zelena, plava

Post je objavljen 07.05.2007. u 12:19 sati.