Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Citizen X (1995)

Građanin X (1995)

Produkcija: HBO
Redatelj: Chris Gerolmo
Film je zasnovan prema stvarnom serijskom ubojici Andreiu Chikatilu koji je ubio 52 osobe.

Glume: Stephen Rea..............poručnik Viktor Burakov
Donald Sutherland......pukovnik Mikhail Fetisov
Max von Sydow..........Dr. Alexandr Bukhanovsky
Jeffrey DeMunn...........Andrei Chikatilo
Joss Ackland..............Bondarchuk
Imelda Staunton.........Gđa. Burakova


"- Možda jeste glup, ali je on glavni." Fetisov Burakovu o Bondachuku
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
u smjeru kazaljke na satu - Joss Ackland (Bondachuk), Jeffrey DeMunn (Chikatilo), D. Sutherland (Fetisov), M. von Sydow (dr. Bukhanovsky) i Stephen Rea (Viktor Burakov)

Trajanje: 103 minute
Film je pušten na TV-u 28. veljače, 1995 godine
Nagrade:
1995 godina
- osvojena nagrada CableACE za najbolju produkciju i za najboljeg sporednog glumca (J. DeMunn) u mini seriji ili TV filmu, te također izborio nominaciju za istu tu nagradu u kategoriji najboljeg senarija, režije (oboje Chris Gerolmo), sporednog glumca (Sydow) i kameru (Robert Fraisse)
- osvoji nagrade festivala Sitges u konkurenciji najboljeg filma, redatelja i glumca (S. Rea)
- osvojio Zlatni Globus u konkurencije najboljeg sporednog glumca (Sutherland) u seriji, mini seriji ili TV filmu rađenih za televiziju, te priskrbio nominaciju za najbolji film
- osvojio nagradu Emmy za najboljeg sporednog glumca (Sutherland), te također bio nominiran za istu nagradu u konkurenciji najbolje produkcije, montaži (William Goldenberg), scenariju i režiji, castingu (Joyce Nettles) te najboljeg sporednog glumca (DeMunn)

1996 godina
- osovojene nagrade Edgar za najbolju TV film ili miniseriju, te WGA nagradu (TV) za najbolji scenarij

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Chikatilo u ubilačkom bijesu

SADRŽAJ:
"- Početkom 80-tih godina prošlog stoljeća počinju se redati stravični zločini gdje zvijerski bivaju ubijena djeca. Istragu odmah prihvaća forenzičar Viktor Burakov, kojem je za šefa dodjeljen pukovnik Mikhail Fetisov sa kojim odmah započinje detaljnu istragu, koja ih kasnije dovodi do zaključka da su na tragu vrlo okrutnom serijskom ubijici.
Svakim novim ubojstvom ruska policija gubi konce, tapka u mraku, dok sam Burakov počinje imati ozbiljnih psihičkih problema uzrokvano stresom na poslu. Problem Burakovu i Fetisovu uzrokuje i partijski vođa Bondarchuk, koji najviše odmaže istrazi uplećući se u sve tragove koji bi mogli dovesti do ubojice...
Godine prolaze, pritisak je sve veći, a broj žrtava je sve veći i veći...hoće li ruska policija na čelu sa ustrajnim Fetisovim i Burakovim uspijeti stati na kraj zvjerskim ubojstvima monstruoznog ubojice...?"


RECENZIJA:
"- Uz "M" (1932) ovo je sigurno najbolji film rađen prema slučaju nekog serijskog ubojice. Film obuhvaća razdoblje od 1979 - 1990 godine kad je u tadašnjem SSSR-u (CCCP) počeo harati ukrajinski serijski ubojica Andrej Chikatilo (najmonstruozniji od svih u povijesti Europe, koji je ubio 52 osobe od kojih su nih 35 bila djeca ispod 17 godina).

Iako, je film televizijske produkcije nemojte se zavarati da ćete zbog toga biti negdje zakinuti....dapače, sam film funkcionira mnogo bolje nego mnogi filmovi iste tematike (tu bih u prvim redovima spomenuo katastrofalne "The Manson Family" (2003) ili mnogo bolje, ali sa mnogo rupa " Dahmer" (2002) i "Gacy"), a bogme sigurno može ugroziti i druge sada već kultne filmove poput "The Silence of the Lambs" (1991) ili "Se7en", koji je izašao iste godine (zanemarimo da se u ovim filmovima radi o fiktivnim serijskim ubojicama, koji se malo bazirani na par stvarnih serijskih ubojica).

Film je doslovce moćan u svim svojim segemntima počevši od brilijantne glumačke postave (uz uvijek odlične Sutherlanda i Sydowa, ugodno sam iznenađen glumačkim izvedabama C. Reae i Jeffreya DeMunna (fizički pomalo sliči Chikatilu), te starog filmskog negativca Jossa Acklanda), scenarija, montaže i kamere, a sve zahvaljujući odličnom i darovitom redatelju Gerolmu (vrlo malo je radio u filmskom svijetu...) koji ima oko ali i talent kako snimiti film koji zadivljuje svojom pričom, zapletima i komunikacijom među likovima (a da ne govorimo kako je uspio prikazati uz sasvim male detalje tadašnje stanje u Rusiji i kako komunizam kopni kako Chikatilova ubojstva jačaju - primjer tome jeste Lenjinova slika u nekim scenama, a po kojoj se zna kad je koje razdoblje došlo bez obzira što su nam to već natuknuli u filmu).

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Game Over Chikatilo...!!!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Smrtna kazna metak u potiljak!

Sutherland i Rea funkcioniraju odlično, te se upotpunjuju baš onako kako veliki glumci to čine na najbolji način, a to je da nam je do njihovih likova stalo (ili da se bolje izrazim od početka steknemo simpatiju prema njima). A kao šećer na kraju toj međuigri dva glavna glumca se stidljivo ali vrlo pamtljivo pridružuje i još jedna velika glumačka legenda Max von Sydow (kralj Osric Uzrupator iz "Conana") kao Dr. Bukhanovsky uz čiju pomoć napokon se razriješi cijeli slučaj. Još jedna zanimljivost u vezi filma jeste ta da način kako redatelj prikazuje kako birokracija može zagorčati neke stvari više nego sam zločinac (kad ovo kažem mislim na ono kad su Partijski Drugovi tj. komisija izjavili da je 'serijski ubojica' proizvod truloga zapada što pokazuje zatupljenost tadašnjeg društva koje bi radije dopustili da ubojica i dalje ubija nego priznali takvo nešto, jer ih to prikazuje u negativnom svjetlu). Iako je u filmu napeto to hvatanje i cijela ta borba za pronalaskom ubojice, još je jača izražena ona strana unutarnje borbe Burakova sa svojim živcima i ponajviše za stupidnim prepostavljenima koji mu samo odmažu u slučaju....

Ovaj film bih mogao hvaliti još u mnogo stvari, no to bi predugo trajalo. Zato onaj tko nije gledao ovaj film zasigurno ga mora pogledati (naručito ako voli filmove ovakvog tipa ili je obožavatelj "Jaganjaca...") i isto tako ga imati u svojoj probranoj kolekciji... Odličan film za kišne dane...

THE SCENA:
Kad dječak ode u šumu mokriti i otkrije mrtvo tijelo djevojke...horor

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket U krugu lice u mulju...

Pamtljive izjave iz filma (QUOTES):
Bukhanovsky: "- Biti psihijatar u ovoj zemlji jeste biti ekspert za paranoju, želio ti to biti ili ne."

Post je objavljen 07.05.2007. u 02:49 sati.