Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zvoneradikal

Marketing

Čekaju nas izbori

cronomy na svom blogu ima IZVRSTAN članak o sličnostima problema koji muče Francusku (gdje se danas održavaju predsjednički izbori) i našu lijepu Hrvatsku.

Obavezno pročitati !!!
...
Jeste pročitali ???
...
Ako jeste
...
Meni je zapeo za oko dio na kraju u kojem se cronomy osvrće na izbore koji nas čekaju:

Da li ćemo mi na jesen birati temeljne i konkretne reforme ili birati iz ofucanog kataloga socijalne skrbi i populističke ekonomije? Čak se i Francuska sprema napustiit državnu socijalnu ortodoksiju, a mi? Nitko još nije ponudio te reforme kod nas, no neki novi europljanin će se morati pojaviti i na našoj sceni. Da li već na sljedećim izborima?
I tu sam se malo zamislio i zaključio da mi sa sljedećim izborima imamo GADAN problem !!! JERBO NEMAMO IZBORA !!!
Jerbo je svakom imalo pametnom Hrvatu jasno kakav je promašaj HDZ (usprkos vrhunskom PR premijeru). A oni bi kao trebali biti “kontra” lijevoj opciji i njihovim krivim rješenjima (ukratko - big government) (zamislite usporedbu Ivo Sanader = Nicholas Sarkozy :-) ????).
Od SDP-a se ni u teoriji ne može očekivati provođenje reformi koje cronomy opisuje u tekstu (smanjenje poreza, liberalizacija tržišta rada).
I što ostaje ?
HNS ? DC ? HSP (sačuvaj Bože - ali bi Tadića tribalo “oteti” :-).
Moj osobni favorit je HNS i Radimir Čačić. Ali s obzirom na hipoteke koje vuče iz prošlosti (koliko god one bile (ne)točne) i činjenicu da je HNS kadrovski pomalo slab (Čačić, Vesna Pusić, Lesar (samo zato što je aktivan na internetu :-) … - i ko je još u HNSu no) ne očekujem za njih dovoljno dobar rezultat na izborima da bi mogli nešto konkretnije postići.
Sve u svemu, prilično sam pesimističan. U vrijeme kad Hrvatska mora odraditi ogroman posao prije ulaska u EU, kao najpozitivniji mogući ishod sljedećih izbora vidim smjenjivanje HDZ-a s vlasti.
Pesimistički, i totalno kontra mog karaktera …

BRZI UPDATE: Danas bi HNS trebao predstaviti svoj izborni program (ili sam barem tako negdje pročitao i zapamtio) pa sam tražeći po njihovim stranicama (nema zasad ništa) našao na nešto što je Vesna Pusić napisala 24.2. (za 24 Sata !!!)
Ovih su dana objavljeni rezultati nekoliko istraživanja prema kojima je čak 40 posto kućanstava u Republici Hrvatskoj siromašno, a više od polovice ne mogu pokriti osnovne životne troškove.
Istraživanja govore i da se milijun hrvatskih građana osjeća socijalno isključenima te da nema povjerenja u institucije.
Te nam brojke jasno pokazuju da je najvažniji zadatak koji stoji pred nama ostvarenje pravednog društva jednakih šansi za sve hrvatske građane.
Pravedno društvo svojim građanima ne garantira jednak ishod, jednako uspješan i sretan život.
Pravedno je upravo zato što im garantira iste startne pozicije - jednak pristup obrazovanju, zdravstvu, zaposlenju i svim drugim životno važnim područjima. Ukratko, garantira iste šanse za razvoj do krajnjih granica vlastitih mogućnosti svakome od nas.
Koliko hrvatskih građana danas može reći da živi u pravednom društvu? Razmislimo najprije koliko ih živi sa 800 kuna mirovine, zbrojimo godine koje su proveli na burzi rada i zapitajmo se koliko ih se nije školovalo jer tamo gdje su se rodili škole nije bilo, a do prve najbliže put je bio preskup.

BRZI UPDATE 2: Evo ima na Večernjem listu o danas predstavljenom programu HNS-a. Prezentirana je strategija, znači malo konkretnih detalja, ali meni je zapelo za oko ovo:
Rekao je da samo s visokoobrazovanom radnom snagom možemo biti lider na ovom prostoru. Jedini dugoročni put održivog razvoja, koji može generirati rast BDP-a od 8 posto kako bi naša država mogla biti i socijalna, nalazi se u fokusiranju na razvoj uslužnih industrija u kojima znanje stvara najveći dio dodane vrijednosti, rekao je Čačić.

Obrazovanje je temelj, početak i kraj HNS-ova programa, obrazovanje je i pretpostavka konkurentnosti gospodarstva, a i samo po sebi je prvorazredna gospodarska grana pa i izvozni proizvod, naglasio je.

"Naš cilj u ovom mandatu je stvoriti uvjete za 50-postotno povećanje broja studenata, a naš ukupni cilj je sa 16 posto, koliko danas više i visokoobrazovana radna snaga sudjeluje u hrvatskome gospodarstvu, doći do europskih 30 posto", rekao je Čačić. Istaknuo je da je nužno "prepoznati obrazovanje kao gospodarsku granu, ali ne ne razini političke priče, već kao dugoročni projekt".
Sve je jasno :-).

Ostaje samo jedno pitanje: IMA LI RADIMIR ČAČIĆ MUDA ZA PROGURATI POVEĆANJE ŠKOLARINA NA HRVATSKIM FAKULTETIMA ???!!! I usput rasturiti okoštalu strukturu kompletne akademske zajednice u Hrvatskoj.

Ja bih reko: "Ako itko ima, ima on". A jel' se preračunao i hoće li se i njegova priča svesti na "razinu političke priče", vidjeti ćemo uskoro.

Post je objavljen 06.05.2007. u 17:37 sati.