Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Ljubite jedni druge!

V. Uskrsna nedjelja - Iv 13, 31-33a,34-35, Otk 21, 1-5a

Kako lijepa Isusova poruka i o-poruka ove nedjelje...

"Zapovijed vam novu dajem:
ljubite jedni druge;
kao što sam ja ljubio vas
tako i vi ljubite jedni druge.

Po ovom će svi znati da ste moji učenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge."

Pa, što ćeš više i što ćeš ljepše...Tako lijepe riječi, i to ne kao zamolba, već kao zapovijed, Isusova zapovijed, odmah nakon što "Juda iziđe" pokazati svoju "ljubav" prema Isusu, a neposredno prije, nego je Isus pokazao svoju Ljubav, prema svima nama, prema svakome od nas, svojom mukom i smrću na križu, svojim potpunim predanjem - nama...

Baš me prilikom intervjua na Radio Mariji Bistrici, voditelj Zvonko najprije malo zbunio pitanjem: "Što za tebe znači biti kršćanin?"...Doista, pitanje - za koje nije dovoljno jedno pitanje, ni jedan odgovor, ni jedna čitava emisija...Trebala sam brzo nešto smisliti, da bude iskreno i efetkno i poticajno...Pade mi na pamet jedino: "Biti kršćanin - zapravo znači - Biti", no Zvonko je bio uporan: "Ali zašto baš kršćanin? Zamisli npr. da si sad u Japanu, nisi krštena, i nude ti se razne religije, što bi ti izabrala..." Opet sam se počela izvlačiti: "Pa to i jest bit misionarskog poziva - naviještati Kristovu riječ onima koji je još nisu čuli...", ali opet će Zvonko: "Ali ti? Što bi ti izabrala?" Ja rekoh: "Pa ja bih naravno izabrala kršćanstvo. Za druge ne garantiram..." Zvonko: "Ali zašto kršćanstvo? U odnosu na druge..." Sad me doista "isprovocirao", kao nekoć Isus sv. Petra: "Pa zato što jedino mi imamo Presveto Trojstvo, imamo Isusa koji je i Bog i čovjek, koji je svoj život dao za nas, ni jedna druga religija se ne može tako čime pohvaliti, tolikom Ljubavlju..." I konačno je Zvonko bio zadovoljan: "Znači - ljubav?" I ja (s olakšanjem) potvrdih: "Ljubav!!!"

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
Kip Srca Isusova u predivnoj kapeli splitskih Anćela
(Ako zamislite da je Srce Isusovo donekle oblika Afrike, da je trnova kruna oko srca - kao ekvator preko Afrike, pogledajte (na karti) koju to afričku zemlju Isus pokazuje na svom Srcu! : )

Baš danas, na prvu subotu u mjesecu je u toj krasnoj kapeli cjelodnevno klanjanje, na kojem ću i ja sudjelovati sat vremena - jedva čekam!

A kako mi se nedjeljno Evanđelje (opet) posebno sviđa, pomislila sam da je možda u popratnim čitanjima iz Novog Zavjeta Hvalospjev Ljubavi iz poslanice Korinćanima, to bi mi baš nekako pasalo...Ali nije, nego zanimljivo i znakovito čitanje iz Otkrivenja (21,1-5a) s naglaskom na Isusovoj rečenici (tako lijepo istaknutoj i u filmu Pasija, pri njegovom susretu s Majkom Marijom, sav izmučen, noseći teški križ): "Evo, sve činim novo!"

A onda sam se sjetila i svog starog teksta s tim naslovom (iako drugačjim sadržajem) na p. Lukinim stranicama, kada je on 2002. objavio nekoliko mojih teksotva, pod pseudonimom "Matina" (jer sam Matina kći, a uz put i talijanski prijevod riječi "matina - jutro" mi se baš sviđa):
Moj tekst iz 2002.


Post je objavljen 05.05.2007. u 10:09 sati.