Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

DANAS JE SVETSKI DAN GANDŽE

BEOGRAD, 5. maja - Globalni “Marihuana mars”, poznat i kao “Gandza mars”, koji ce danas biti odrzan u vise od 200 gradova sirom sveta, u Beogradu je pod znakom pitanja, posle otkazivanja organizatora zbog nagovestaja kontra marsa.

Policija je odobrila krajem aprila odrzavanje javnog skupa pod nazivom “Svetski dan konoplje” 5. maja u 15 casova na Trgu republike u Beogradu. Skup je podrzalo nekoliko nevladinih organizacija, od kojih i jedna iz inostranstva.

Neimenovani organizatori manifestacije, posle pretnji ekstremnih desnicara koji su najavili kontra mars, odlucili su da zbog bezbednosti otkazu skup, a policija je saopstila da ce vracati svakog ko pokusa da se okupi, bilo da je rec o ucesnicima “Gandza marsa” ili kontra marsa.

Nezvanicni organizatori “Gandza marsa”, koji je prvi put odrzan u Beogradu 2005. godine, porucili su da ce se ipak naci na Trgu republike u predvidjeno vreme i prosetati gradom, i pored toga sto je nevladina organizacija, preko koje je skup prijavljen, otkazala okupljanje.

U medjuvremenu je organizacija GOD (Generacijski odgovor drogama) najavila da ce prijaviti organizovanje skupa, ali za to nece imati vremena, s obzirom na zakonski rok.

Redakcija B92 objavila je da je dobila juce saopstenje “Ujedinjenih srpskih nacionalista” sa logoima i imenima organizacija Srpski otadzbinski pokret Obraz, Nacionalni stroj, Krv i cast, Konacni obracun, Garda cara Lazara i Srpski sabor "Dveri", koje pozivaju na kontra mars.

Srpski sabor "Dveri", medjutim, demantovao je danas da je organizator kontra marsa i potpisnik poziva na fizicki obracun sa ucesnicima “Gandza marsa”.

Na "Gandza marsu" je trebalo da budu istaknuti zahtevi za ukidanje zabrane biljke konoplje, odnosno marihuane, te legalizaciju njene medicinske, industrijske, uzivalacke i duhovne upotrebe.

Na forumima sajtova posvecenih legalizaciji marihuane izrazena je nada da na Trgu sutra nece biti nikakvog nasilja, jer ce biti jako prisustvo policije. Takodje, svi su pozvani da se prosetaju centrom grada, s obzirom da je pesacka zona od Slavije do Kalemegdana.

Ukazano je i da ce sutra biti derbi u gradu, te da ce na ulicama biti i veliki broj navijaca, od kojih su neki za, a neki protiv dekriminalizacije konoplje.

Globalni marihuana mars je manifestacija koja se prve subote u maju odrzava u stotinama gradova sirom sveta.

Mars se od 1999. godine odrzava na globalnom nivou pod raznim nazivima (Milionski marihuana mars, Svetski dan konoplje, Gandza dan, Svetski dan konoplje…), a do sada je odrzan u vise od 400 razlicitih gradova sirom sveta.

Ucesnici smatraju da zabrana konoplje nije donela nista dobro i da je uzivanje te biljke licna stvar na koju svako ima pravo izbora.

Prve marseve za legalizaciju marihuane, koji su kasnije prerasli u svetski mars, pokrenuo je Dana Beal (Dana Beal) u Njujorku.

Gandza marseve cesto pokrecu i rastafarijanci kojima je konoplja sveta biljka, a njeno uzivanje verski cin.

Prvi beogradski “Gandza mars” odrzan je 7. maja 2005. godine, a okupio je pedesetak ucesnika i prosao mirno, bez ikakvih incidenata ili hapsenja.

Osim u Beogradu, Globalni marihuana mars najavljen je za 5. maj, izmedju ostalog, u Amsterdamu, Antverpu, Atini, Bazelu, Bergenu, Berlinu, Bernu, Birmingemu, Budimpesti, Kopenhagenu, Dablinu, Frankfurtu, Helsinkiju, Kijevu, Lisabonu, Ljubljani, Lionu, Madridu, Moskvi, Novosibirskom, Oslu, Parizu, Pragu, Rimu, Roterdamu, Sofiji, Sankt Peterburgu, Stolkholmu, Strazburu, Varsavi…

Sajtovi posveceni legalizaciji marihuane su www.vutra.org, www.legalizacija.org, www.myspace.com/dekriminalizacija

Sajt Globalnog marihuana marsa je www.globalmarijuanamarch.org

SEECult

Post je objavljen 04.05.2007. u 20:00 sati.