Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Kako sam proslavio Dan slobode medija


Prilog Darka Šokote u Dnevniku HTV-a o Danu slobode medija


Dan slobode medija naslov je tribine koja je jučer održana u prostorijama Kluba kulture u sklopu festivala Culture Shock (u Križevcima op. ž.p.). Gost tribine bio je slobodni novinar Željko Peratović. Iako se radi o jednom eminentnom novinaru, koji je te večeri trebao gostovati (gostovao, vidi video) u središnjem Dnevniku HTV-a, te novinaru koji je umnogome pridonio novinarstvu na našim prostorima, posjećenost tribine bila je vrlo slaba. Kao novinar Željko Peratović je radio za brojne dnevne i tjedne listove u Hrvatskoj.

Govoreći o svojim počecima, radeći tada u Vjesniku, prisjetio se svoje prve ratne reportaže iz Vukovara 1991. godine i tada zakulisnim političkim igrama koje su bitno utjecale na njegovu odluku da se posveti istraživačkom novinarstvu. Istaknuo je kako je novinarstvo tada odigralo važnu ulogu ne samo u obrani Hrvatske već i u rasvjetljavanju bitnih problema kao što je primjerice privatizacija. Govorio je i o utjecaju vladajućih struktura na medije u Hrvatskoj, te o nekim osobnim iskustvima pritisaka na njega i njegove kolege.

Govorio je o slobodi medija devedesetih godina i danas, o medijima kao korektivima, „psima čuvarima“ demokracije, oblikovateljima zdravoga javnoga mijenja a koji to nisu. Naglasio je kako su u najtežem položaju lokalni novinari. Pedeset posto lokalnih medija nalazi se u vlasništvu lokalne samouprave, što bitno utječe na objektivnost i istinitost informacija. Na kraju, dotaknuo se i teme senzacionalizma u novinarstvu koje je preplavilo naš medijski prostor, gdje se više ne poštuju ni osnove novinarske etike i kodeksa ponašanja novinara. Tribina je trajala nešto više od dva sata, a moderator je bio Sandro Novosel.

Zvonimir Leskovar, Križevci.info, Petak, 04 Svibanj 2007


Sinoćnja tribina u Križevcima (photo by Segej Novesel)



Post je objavljen 04.05.2007. u 18:23 sati.