Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trecibee

Marketing

NAJZNACAJNIJI PREDSTAVNICI BAROKA

Dijelovi iz biografija

GEORG FRIEDRICH HANDEL (1685-1759)

- U devetoj godini otac je uocio veliku sinovljevu darovitost. Prvi njegov ucitelj postalj lokalni orgijas koji je ujedno bio i skladatelj. Mladi Handel brzo uci.
- Handel je kao umjetnik sacuvao svoju nevinost. Bio je ponosan, katkad osoran, temperamentan, pun humora, dobre volje i energije. Koliku je energiju posjedovao pokazuje i to sto je svoje orgijske koncerte, kada je potpuno oslijepio, poceo studirati napamet. Suvremenike je zadovoljavao improviziranjem na cembalu i orgijama. U rimu se u sviranju cembala i orgija natjecao s Domenicom Scarlattijem. U sviranju cembala bolji je bio Scarlatti, a u orgijama Scarlatti je Handelu priznao poraz.
Handel je skladao brzo i lako.

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)

- Prvu pouku iz glazbe Johann dobio je u rodnom Eisenachu. Poucavali su ga OTAC I RODAK.
- U 18toj godini postaje orgijas crkve u Arnstadtu. Ubrzo se sukobljuje sa crkvenim vlastima. Odlazi u Muhlhausen i zeni se rodakinjom Barbarom s kojom je imao sedmero djece.
- Johann Sebastian Bach postaje sve poznatiji kao orgijas. Suvremenici su cesto govorili da bolje svira nogama nego rukama (!)
- U skoli sv.Tome Bach je poucavao 25 ucenika (koji su to uspjeli dokazati)

--Francois Couperin, nazvan Le Grand (Veliki)

JOSEPH HAYDN (1732-1809)

- U 21.god. Haydn dobiva sve vise narudzaba koje se izvode po kucama bogatasa.
- Svakog se dana u privatnim odajama izvodila glazba. Zbog blage naravi i ljubaznosti Haydna su cijenili clanovi orkestra i svi koji su s njim komunicirali. Zvali su ga odmila papa Haydn
- Simfonija ima 4 uobicajena stavka, a peti pocinje polagano. Nakon nekog vremena glazbenici 1 po 1, onako kako zavrsavaju, napustaju pozornicu i odlaze. Na kraju na pozornici ostaju samo sviraci I i II violine, koji sami zavrsavaju stavak. Knez je shvatio poruku i sljedeceg je dana clanove orkestra pustio kuci na odmor.
- Mnogi Haydnovi gudacki kvarteti imaju takoder opisne naslove, primjerice Pticji kvartet, Ševin kvartet, Jahački kvartet.

WOLFGANG RAMBO AMADEUS

Sestra Maria Anna kod kuce je cesto muzicirala s bratom na vecernjim koncertima



Shvatite ovo kako ocete



..evo jedan spot za naše antikuulerske kolege..da ne misle da smo ih zaboravili..

..White & Nerdy..


Post je objavljen 04.05.2007. u 15:27 sati.