Uskoro se očekuje prva žetva genetski modificirane pšenice
Pokusi iz naslova se izvode u Australiji. Glavna karakteristika ove pšenice je povećana otpornost na sušu.
Vlasti su upozorile istraživače da se strogo pridržavaju sigurnosnih mjera jer je službena procjena da postoji barem 15 potencijalnih opasnosti od takovih usjeva uključujući i mogućnost nekontroliranog širenja sjemena.
Od zaštita je u tom smislu poduzeto:
-4 90 metara razmak između GMO i konvencijalne pšenice
- 10 metara razmak između GMO i bilo kojih drugih biljaka
- 1 metar visoka ograda oko pkusnih poljaza zaštitu od ulaska životinja
- zabrana korištenja dobivenog zrna za bilo kakvu upotrebu osim u istraživačke svrhe
Glavni razlog ovlaštenih za pristanak za istraživanje GMO pšenice su prošlogosišnje katastrofalne suše u Australiji.
-------------------
Istraživanje engleskih stručnjaka na GMO šećernoj repi
Jedan od problema s prskanjem genetski modificiranog usjeva je taj da svi korovi bivaju uništeni.. Loše za okoliš - ali dobro za poljoprivrednika. Sada postoji moguće rješenje.
John Pidgeon (UK) i kolege su analizirali rezultate britanskog poljoprivrednog pokusa GM usjeva. Kada je GMO šećerna repa pak bila uzgajana pomoću dvojnog sustava prskanja za uništavanje korova, količina biomase i sjemena dostupna pticama i ostalim malim sisavcima, je manja 17 - 31 posto u odnosu na konvencionalne metode.
Tim stručnjaka je predložio napuštanje tretiranja dva reda usjeva na svakim 100 redi. Oni su izračunali da bi se tako proizveo korov u količiini prosječne vrijednosti koja preostane u obradi konvencionalne repe.
Ističe se da bi GMO šećerna repa donijela velike agronomske i gospodarske koristi famerima.
"Suzbijanje korova u konvencionalno u šećernoj repi je prilično teško, dok u herbicid-tolerantnoj GMO repi je vrlo jednostavno" - opći je zaključak.