Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gayclubradio

Marketing

Bivši guverner-homoseksualac napustio katoličku vjeru i upisao se na episkopalno sjemenište

JAMES E. MCGREEVEY, bivši demokratski guverner američke države New Jersey koji je bio prisiljen podnijeti ostavku zbog homoseksualnog skandala, u nedjelju je službeno s katoličke vjere prešao na episkopalnu vjeru te se upisao na Opće teološko sjemenište u New Yorku, najstarije episkopalno sjemenište u SAD.

Američka episkopalna crkva predstavlja dio svjetske Anglikanske zajednice, ali je s njome posljednjih godina u žestokom sukobu zbog svojih ultra-liberalnih stavova po mnogim društvenim pitanjima, uključujući odnos prema homoseksualnosti. Godine 2003. je Genea Robinsona kao otvorenog homoseksualca imenovala biskupom, a mnogi njeni čelnici se zalažu za crkveni istospolni brak.

McGreevey je, pak, na naslovnice došao u kolovozu 2004. godine kada je na tiskovnoj konferenciji priznao vlastitu homoseksualnost i nedugo nakon toga podnio ostavku. Na to ga je prisilio skandal vezan za Golana Cipela, mladog Izraelca koji je u nikad razjašnjenim okolnostima i usprkos nedostatku kvalifikacija dobio dobro plaćeni položaj državnog savjetnika za sigurnost. Cipel ga od godine 2004. preko svojih odvjetnika optužio McGreeveya za seksualno zlostavljanje, dok McGreevey to poriče, tvrdeći da je s Cipelom imao ljubavnu vezu.

McGreevey se tijekom svoje političke karijere često izjašnjavao kao katolik, što je nastavio činiti i nakon izbora za guvernera. Tada je, doduše, izražavao kritički stav prema nekim službenim doktrinama Crkve, uključujući stav o pobačaju.

McGreeveyeva odluka da prijeđe na episkopalnu vjeru je izazvala komplikacije u sudskom sporu koji sa svojom suprugom Dinom Matos vodi oko skrbništva nad djecom. Matos se oštro protivi tome da njena 5-godišnja kći primi pričest u episkopalnoj crkvi, s obzirom da je namjerava odgojiti kao katolkinju.

Index.hr

Post je objavljen 03.05.2007. u 11:28 sati.