Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/humanlord

Marketing

NAJGLUPLJI KRIMINALCI

Ove glupe nitkove nije blo potrebno loviti uz pomoć pronicljivih detektiva. Ovo stvarno trebate pročitati u potpunosti. Nasmijte se!

* Lažna lutka u izlogu
Nije to bilo prvi put da je 29-godišnji Martin T. odlučio ući u prodavaonicu usred noći, dugo nakon njezina zatvaranja, i bio je već vrlo vješt u tome. U noći 26. listopada 2006. odlučio je na svoj omiljeni način ''pokupiti'' nekoliko stvari iz prodavaonicedizajnerske odjeće u Olbrachtovoj ulici u Kladnu, usred češke prijestolnice Praga. Već je gotovo bio završio s pakiranjem odjeće kadli je začuo zvuk sirene policijske patrole. Brzo se ogledao oko sebe i zaključio da nema baš puno mogućnosti za skrivanje: prednji dio trgovine u potpunosti je bio od stakla pa je svatko s ulice mogao dobro vidjeti njenu unutrašnjost. A onda mu je pala na pamet nesvakidašnja ideja: pretvorio se u lutku na izlogu.
''Ustvari, moji su se kolege posvađali oko toga. Prvi je tvrdio da je jedna od litaka u izlogu živa, a drugi mu nije vjerovao'', rekla je glasnogovornica policijske uprave Jirina Forejtová. Sve su lutke u izlogu izgledale prilično uvjerljivo, no stvar je u tome da je jedna od njih držala u ruci vrećicu koja se lagano ljuljala naprijed-natrag. ''Kad su malo bolje pogledali, ustanovili su da je netko razbio veliku staklenu ploču na vratima i tako dobro očistio okvir od stakla da se ništa nije moglo primijetiti'', objasnila je glasnogovornica. Policajac je zamolio lutku neka izađe iz izloga, i Martin T. je poslušao. A zatim je donio još jednu krivu procjenu: kad je izašao iz izloga, napao je oba policajca i pokušao pobjeći. No nije uspio i trenutačno u pritvoru čeka suđenje.

* Tko to kuca?
Pametni provalnici uvijek sve provjere prije nego što uđu u stan, no ovaj 38-godišnji provalnik, koji je očajnički pokušao opljačkati stan u Kordunskoj ulici u Zagrebu, sigurno nije jedan od njih. Dogodilo se to u ožujku 2006. Čovjek je došao pred vrata stana i uporno zvonio i kucao kako bi se uvjerio da u stanu nema nikoga. No nije znao da je ustanu 36-godišnji vlasnik koji se odmarao u sobi - nije mu se dalo ustajati i otvoriti vrata, jer je mislio da opet netko dijeli reklame. Ohrabren tišinom, provalnik je otvorio vrata polugom i ušao u hodnik. Zvuk je uzbunio vlasnika koji se u trenu našao oči u oči s provalnikom. Nesuđeni provalnik dao se u bijeg što su ga noge nosile, no hitri vlasnik stana, koji je bio u dobroj kondiciji, uhvatio ga je na ulici i – uhitio! Naime, nesretni lopov provalio je u stan – policajca! A da cije priča bude još smješnija, za provalnika je to bilo déjŕ vu, jer su ga 2001. uhvatili na isti način. Kakvo iskustvo...

*
Blockbuster video
Nedavno su rumunjski carinici na graničnom prijelazu Giurgiu, na granici s Bugarskom, posumnjali da nešto nije u redu nakon što su provjerili tešku i golemu prtljagu četvorice rumunjskih radnik koji su se vraćali kući iz Antalye u Turskoj: 50-godišnjeg Cornela i 26-godišnjeg Roberta iz Ramnicu Valcea te 26-godišnjeg Constantina i 35-godišnjeg Virgila iz Pitestija u južnoj Rumunjskoj. Carinici su zaplijenili fotoaparat i dva CD-a, prijenosno računalo, dvije videokamere, mnoštvo kreditnih kartica i stotine tisuća eura. Muškarci koji su se vraćali kući pokušali su uvjeriti policajce da su novac zaradili legalno, no odao ih je neuobičajen svjedok: videokamera koju su nosili sa sobom. Policijski službenici pogledali su video snimke i ostali zapanjeni kad su vidjeli kako se četiri lopova hvale onime što su ukrali: skrivenim eurima, dolarima i turskim lirama, kao i mnogim elektroničkim uređajima. Navodili su mnoštvo detalja i priznali da su počeli pljačkati bankomate prije dvije godine kad su rai posla stigli u Antalyju. Također su ispričali kako su uz pomoć sićušnih videokamera na bankomatima dobili brojeve PIN-a, koje su poslije iskoristili da bi došli do novca. Zločinci su napravili videosnimke u svojoj hotelskoj sobi u Antalyji kako bi se kod kuće mogli hvaliti prijateljima. Suđenje četvorici ''glumaca amatera'' još traje.

* Tragovi tračnica
Dvojici muškaraca iz sela Wiejkija u pokrajini Bialystok u Poljskoj pala je na pamet prilično neobična ideja kako da sagrade vikendicu. Odlučili su da su im za to potrebni dijelovi tračnica koji bi poslužili kao potporanj za njihovu kućicu – no prvo su morali ukrasti tračnice s obližnje željezničke pruge. Prošle godine 11. rujna 46-godišnji otac i njegov 20-godišnji sin dovezli su se traktorom na planirano odredište, sporedni kolosijek koji više nije bio u uporabi. Nakon što su razmontirali dvije tračnice duge 30 metara, pričvrstili su ih za traktor kako bi odvezli plijen na svoju osa kilometara udaljenu farmu. Sljedećeg jutra šumar je primijetio da nedostaju tračnice i pozvao policiju. Policijski službenici brzo su se odazvali. Smjesta su primijetili tragove koje su počinitelji ostavili sa sobom – dva duboka usjeka i tragove guma. ''Policija je jednostavno slijedila tragove koje su tračnice ostavile dok ih je traktor vukao'', smije se Jacek Dobrzynski, glasnogovornik Policijske uprave u Bialystoku. Počinitelji su zatečeni na djelu u svojem dvorištu: baš su se spremali razrezati tračnice acetilenskim rezačem. Nije im preostalo ništa drugo nego priznati krivnju. Očekuje ih zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

* ''Poskliznuo'' se na koru banane
Provalnik je mislio da ga nitko neće prekinuti u poslu dok je u gluho doba noći pokušavao opljačkati stan u Ujszegedu u južnoj Mađarskoj. I tako je 8. listopada 2002. skupio sve vrijednosti: videokameru, fotografsku opremu, mobilni telefon i gotovinu, a zatim je uzeo bananu iz košare s voćem na stolu. No baš je u tom trenutku mlada majka, koja je živjela u toj zgradi i stanovala u susjednoj sobi sa svojim sinom, naglo otvorila vrata. Žena se izderala na provalnika: ''Što to radite?'' On je zgrabio kuhinjski nož sa stola i prijeteći ženi i djetetu, otjerao ih natrag u sobu. Zatim ih je zaključao u sobu i pobjegao noseći sa sobom nož i plijen.Mlada je žena sa prozora vikala: ''Upomoć'' i, i susjed je pozvao policiju. Istražitelji i tehničari koji su stigli na mjesto događaja tražili su dokaze koji bi im pomogli da uhvate provalnika, no ništa nisu našli. Tada se žena sjetila da je vidjela bananu u provalnikovoj ruci kad je otvorila vrata, pa su stručnjaci pregledali bunt banana koji je stajao u košari s voćem. ''Na jednoj banani našli smo četiri otiska'', kaže satnica Szilvána Tuczakov, glasnogovornica Policijske uprave Csongráda, ''koji su nas doveli do 22-godišnjeg Mariusa F.-a''. Budući da je Ured javnog tužitelja Csongráda već prije bio uzeo njegove otiske zbog krivokletstva, policijaga je uspjela identificirati. Ne zna se jesu li mu rođaci u paketima koji se šalju zatvorenicima slali i – banane.

E evo da i ja pozdravin posebno Marinu, Anu, Milenu, Juru, Zemu, prijateljice ali i naravno sve ostale koji čitaju moje posteve i ostavljaju mi komentare.

Post je objavljen 02.05.2007. u 21:06 sati.