Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viciousvampire

Marketing

...lovesick for Mira...



Obožavatelji Cradle of Filtha mogli bi prepoznati da je naslov mog posta izveden iz naslova njihove pjesme "Lovesick for Mina"... no ovo nema veze s COF. Zašto baš Mira? U šestom razredu napisala sam zadaćnicu koju je moja tadašnja profesorica ocijenila peticom, i, što je bilo važnije, riječima „Ovo je napisano kao da je pisala odrasla osoba!“ Zaista je pokazala puno oduševljenja, jer ta moja zadaćnica bijaše napisana u prvom licu, usto u muškom rodu, a ja sam biće u ženskome tijelu. Nakon toga, znala sam kako želim napisati neku priču, nešto dužu naravno, jer sam slutila da mogu. Počevši pisati, brzo sam ostala bez volje, ne mogavši napisati ništa duže od nekoliko stranica, što mi se na kraju nije dovoljno sviđalo da bude pošteđeno moje okrutnosti, te je završilo u smeću. Tako pišući jednu priču koju nikada nisam razradila jer mi bijaše previše djetinjasta, odredila sam neka mi se glavni lik zove Mira. Nekoliko godina kasnije, nije važno koliko, smislila sam novu priču, i sjetila se imena koje mi od tada nije išlo iz glave dok sam razmišljala o glavnome liku. U priči je rođena u nekom hrvatskom selu prije malo više od 200 godina, i zato… neka bude Mira.

Počela sam je shvaćati kao osobu, makar izmišljenu osobu, tek nedavno, iako je kao takva cijelo vrijeme postojala u mojoj glavi, vodeći me dok sam pisala, nikada se ne miješajući u moje druge stvari koje je se ne tiču. Osjećala sam je kao prisutnost još jednoga bića kada mi povremeno naprosto nije dala da nastavim pisati kako meni paše. Sama je odredila neke događaje, jer ja sam ih namjeravala napisati drugačije nego se sada nalaze u priči. Zbog nje također idem ispočetka čitati sve, da razradim njene misli koje bijah krivo protumačila i nažalost pomiješala s nečime što bijah vidjela ili pročitala dok njena prisutnost nije bila tako snažna. Znam, zvuči čudno, i meni je čudno… ne morate ništa vjerovati, Mira je moj izmišljeni lik kojega sam zavoljela jer je smatram svojom Muzom, iz nje crpim inspiraciju koja mi je potrebna da pišem o njoj samoj. Znam, nije stvarna, ali u mojoj mašti postoji, što je za mene čini stvarnom kao takvu. Svi oni koji su čitali „Anastaziju“ od Viktorie Faust, najlakše će razumjeti ako protumačim ovako: pišući o njoj, imam osjećaj kako sam iz Juhe izvukla cjelovito biće, no najvjerojatnije sam ga sastavila iz više informacija. No ona nema nimalo veze sa „Anastazijom“… ovo je samo poslužilo kao objašnjenje.

Miri:
„Stvorila sam te, dala sam ti ime prije nego sam znala za tebe. Nisam znala da ćeš biti vampir, dijete moje, nisam znala da ću ti htjeti vječnost. Na mojim papirima, tvoje misli dobile su glas. Osjećala si kroz mene, pričala svoju priču, pisala mojim rukama kada i kako nas je bilo volja. Nisam te htjela podijeliti s drugima, no ti žudiš za svjetlom dana koje sam ti oduzela u priči, koje će valjda vidjeti knjiga pisana krvlju tvojih suza.
Prestani se opirati, kraj priče nije tvoj kraj! Osjećat ćemo ponovo zajedno svaki puta kada budem čitala naše djelo, kada budem mislila na tebe, a vjeruj mi, često mislim o svojim… likovima? Ne, ti nisi samo lik, ti si moje vampirsko dijete, moja kreatura. Okrutna sam prema tebi, no osjećat ćemo skupa, jer ne možeš bez mene, a želim da postojiš ovdje. Ti nisi tu, tvoj stan je u svijetu mašte, ja sam vrata koja ti trebaju da izađeš.“

Uostalom, završila sam priču (29.4.07., oko 00:25), sada mi još preostaje to pročitati 2-3 puta sve dok ne ispravim sve i budem zadovoljna, a kada budem to činila, s čime sam već počela, imat ću dosta toga što ću moći objavljivati na blogu jer će najvjerojatnije sve biti dovoljno dobro da podijelim s vama. Trebat ću još pomoć oko naslova, no o tome najvjerojatnije u sljedećem postu. Ne znam koliko dugo će to trajati, nadam se ne predugo, no nemojte očekivati čuda ili veliku brzinu od mene, imam previše drugih obaveza. Što se tiče samoga stvaranja, mislim bez ovoga ispravljanja koje me još čeka, trajalo je otprilike 1 godinu, 3 mjeseca, 1 tjedan i možda 1 ili 2 dana. Ovdje sam naravno ubrojala i vrijeme koje nisam provodila pišući, jer nisam štopala, nego imam samo otprilike vrijeme početka i točno vrijeme završetka.

Zahvaljujem svima na komentarima, i ispričavam se što mi je trebalo tako dugo vremena za novi post.





Post je objavljen 01.05.2007. u 00:02 sati.