Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

Osjećaj manje vrijednosti...

Svakodnevno, od jutra do sutra, mediji se svim silama trude nametnuti osjećaj manje vrijednosti. Zasipaju ljude predstavama osoba koje ih daleko nadilaze sposobnostima, mogućnostima, izgledom.
Cilj je da se čovjek, u usporedbi s takvim osobama, osjeti sićušnim, ništavnim, jadnim.

Cilj je da, prezirajući sebe, odustane od svog života i da se ničice prostre pred medijski proizvedenim idolima, koje će obožavati. Da se od aktivnog bića pretvori u pasivnog poklonika, koji će, umjesto da živi vlastitim životom, pratiti živote i podvige onih kojima je natjeran diviti se, kojima je primoran klanjati se, a da zapravo nije svjestan prinude kojoj je izložen. Pokušat će možda i da ih u nečemu oponaša, u beznadnom naporu da makar za koji milimetar smanji nepremostivi jaz između sebe samog i onih koje su mediji obdarili njemu nedostupnim osobinama i moćima.

Cilj je da se čovjek pretvori u roba koji će poslušno hrmbati da bi još poslušnije kupovao ono što mu idoli preporuče i živio onako kako mu oni nalažu.

Idoli, sve te zvijezde i zvijezdice, stvaraju se sustavno. U tome sudjeluje jedna moćna mašinerija čiji je cilj porobiti čovjeka tako što će ga natjerati da se osjeti bezvrijednim.

Mnogi od onih koji su pali u ropstvo postaju dobrovoljni suradnici ove opake mašinerije. Vrše pritisak na druge da se potčine. Pokušavaju svakome nametnuti ono što im je samima nametnuto. Budno motre da netko ne iskače. Napadaju, omalovažavaju, ismijavaju one koji se opiru. Čini im se da tako i sami učestvuju u moći.

-Josip-

Post je objavljen 02.05.2007. u 18:23 sati.