Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Mirovni ugovor između FNRJ i Italije - Pariz 1947.

U Muzeju Grada Rijeke danas je održana konferencija za novinare povodom otovrenja izliožbe «Mirovni ugovor između FNRJ i Italije - Pariz 1947.».
Ovo je treća izložba koju zajedno organiziraju Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke i Muzej Grada Rijeke, a održava se povodom 60 obljetnice mirovnog sporazuma u Parizu, te povodom dana oslobođenja grada Rijeke.
Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Dinko Tamarut je rekao da vojnička pobjeda nije značila konačni kraj rata, jer je tek mirovnim ugovorom 1947. godine određeno konačno razgraničenje i konačni povratak Istre, Rijeke, Zadra i Dalmacije Hrvatskoj. Ipak, budući da je taj ugovor donesen po diktatu velikih sila, s tim da su SAD i Engleska smatrale da je bilo koji ustupak Jugoslaviji ustupak SSSr-u, niti FNRJ niti Italija nisu bili zadovoljni s rješenjem. Konačni dogovor između Italije i Jugoslavije postignut je Osimskim sporazumom 1975. godine.
Autor izložbe i kustos muzeja Vladimr Grgurić je održao kraće predavanje podsjetivši da su 1915. godine tajnim Londonskim ugovorom sile Antante obečale Italiji hrvatske krajeve ako ona prijeđe na njuihovu stranu, što je na kraju potvrđeno Rimskim ugovorom iz 1925. godine. Hrvatska se nije mirila s tim, tako da za vrijeme 2. svjetskog rata dolazi do povoljnih vojnih okolnosti za reviziju Rimskog ugovora, što se događa 1947. godine u Parizu kada se velik dio otuđenog teritorija vraća Hrvatskoj.
Izložbu će pratiti knjižica u kojoj su detaljno opisani povijesni događaji i tiskana je na Hrvatskom i Talijanskom jeziku.
Izložba će se otvoriti sutra u 19 sati u Muzeju Grada Rijeke.


Post je objavljen 02.05.2007. u 12:23 sati.