Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cimeraj

Marketing

Timon i Pumba u raljama prvog maja


PIŠE: Pumba (a ko' će drugi?)

Gledali stari Timon i mladi Pumba partizanske filmove na prvi maj. Podsjetnik na minule dane.
Prvi na redu je bio "Igmanski marš". Horda partizana gaza po Igmanu pokraj Sarajeva u mjesecu januaru oliti siječnju a vani minus 30C. Ono drveće puca od hladnoće, a oni gazaju smjelo do Foče tiho pokraj Sarajeva.
E da su partizani barem ove zime gazili. Možda da je ove zime dva tri dana temperatura pala ispod nule. I to nešto minimalno ispod nule, eto tek da se kaže.
Šteta što u filmu nisu napravili scenu da se cijela brigada partizanska spusti na Baščaršiju na ćevape. Ono ustaše stoje i sjebano gledaju a ono promrzli partizani pune ćevabdžinice po Baščaršiji.


Drugi film je bio "Partizanska eskadrila".
Taj film je imao jednu dirljivu scenu prijateljstva na djelu.
Naime Vuk (koli drugi doli Velimir Bata Živojinović) prinudno slijeće u nekakvu močvaru i na leđima nosi svoga prijatelja i kopilota Zeku na leđima dok ovaj teško ranjen pogođen mitraljezom fašističke Štuke umire.
A ovaj hrabri partizanski pilot kojem su domaći izdajnici i okupatori pobili cijelu obitelj nosi svog jarana Zeku na leđima bježeći od njemačke Štuke koja puca svim raspoloživim snagama po njima.
- "Timone, da sam ja Zeko, bil ti mene nosio na leđima."
- "Uf, ne znam. Trebala bi mi pomoć, Pumba. Barem kakav kamion da doteram."
- "Znači, ostavio bi me da teško ranjen čuvam odstupnicu?"
- "Da, da, da...."

Nikad partizana od Timona. Ranjenike se ne napušta.



Timon je ima suptilni plan da me napije opet. Ovaj put se nisam dao.
Otvorio mi je pivo i stavio ga ispred mene. A ja ne pijem pivo. Al nije red odbit u gostima. Pa sam ja pio to pivo gotovo dva sata kao kakav pubertetlija početnik.
Iako neznam što se kasnije dogodilo sa Timonom. Ja sam pobjegao nazad u Sarajevo a vjerujem da se on uz dobro društvo i alkohol oduzeo.

Al reče mi Timon, kaže on meni, znaš ti Pumba, vjerni moj prijatelju i cimeru s kojim dijelim brlog, ti o meni svašta pišeš na Internetu. Ne znaju ljudi onu moju drugu stranu.
Mislim si ja, pa jašta nego ne znaju. Kao prvo, nisi ni visok, lep ni plav kao ja. Od tih svih karakterstika si samo plav. A bez visok i lep to plav ti ni ne treba.
Ali na Timonov izričit zahtjev, prilažem fotografiju za njegovu biografiju.
Timon radnik.


Pozdrav iz ramsko-šokačke kuće,
Pumba


Post je objavljen 02.05.2007. u 10:54 sati.