Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freebynature

Marketing

Praznik rad(nik)a

Izbor teme nije baš originlan no potaknule su me rečenice (fraze) koje su dolazile što od radnog puka što od lidera njihovih.
"Veće plaće, više radničkih prava iz Ugovora o radu....."

A 2007.-a je. Čovjek bi pomislio da se neke stvari u 100 godina trebaju i moraju riješiti, očito krivo zaključivanje uspoređujući sa događajima i sloganima od jučer.

Ajmo probati razjasniti problem 1.

Što je naknada za rad (plaća) odnosno kako je vidi radnik, a kako poslodavac.

Vele košarica za četveročlanu obitelj je nešto preko 6000 KN. Znači ako rade oba roditelja i privređuju zajedno 6000 KN netto imaju dovoljno tek za pokrivanje osnovnih egzistencijalnih potreba. Moram priznati da ta košarica ponekad izgleda pomalo zastarjelo i ne baš primjenjivo.



A što je sa ostalim stvarima ?

I ovo bi trebalo biti sve što ste očekivali od života nakon plaće ?

Ali uvijek možemo promijeniti poslodavca i povećati primanja. Možemo otići u druge zemlje raditi tamo a trošiti ovdje. Zvuči li vam poznato !? rolleyes

Ugovorom o radu prodali smo se za određenu svotu poslodavcu na 40 sati tjedno (uvjetno), jer tjedan često traje 50 i više sati.

Problem je u tome što radnik i poslodavac na isti ugovor gledaju iz različite perspektive. Često poslodavac misli da posjeduje radnika (a robovlasništvo je ukinuto - KAO) , a radnik misli pa ako me ne plaća koliko mi treba ja ću manje raditi. Oboje gube - jer poslodavac bez radnog učinka nema osnovu za povećanje primanja , a radnik može čekati povišicu do sudnjeg dana.

RJEŠENJE :
(jedno od mogućih)
1.Radnik ima uvid u svotu koju je poslodavac zaradio njegovim radom
2.Radnik je ustvari dioničar pa ako manje radi dionice manje vrijede tj. plaća pada (plaća = dividenda)
3.Ugovor je nebitan jer se točno vidi omjer rada i zarade.

Zvuči li vam poznato ?

Poslodavac (ako nije sklon brzom bogaćenju smokin , može uvijek iz zarađenog isplaćivati plaće ili uzeti kredit kojim će i sebi i radniku svezati ruke i noge.
Pravilo prvo u stjecanju boljeg materijalnog stanja:

Troši manje od onoga što zarađuješ


Ako je to moguće ili ako to stvarno želiš.


Post je objavljen 02.05.2007. u 09:06 sati.