Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Videonadzor policija, osim Zadru, nudi drugim gradovima

Big Brother ulične kamere izgleda stižu i u Biograd. Spomenite sigurnost djece, zdravlje, malo preplašite narod i imate dozvolu za postavljanje kamera, ugradnju čipova i sve što želite, makar je vaš grad malen i miran. I još ako je po uzoru na London koji je uz pomoć kamera spriječio teroristički napad...! Pa naša država je puna terorista, tuku se za doći ovdje! London nam nije ni do koljena. Da bi i mi spriječili teroristički napad na...hm...što to imamo, a da je hrvatsko i još vrijedno napada..pa mi nemamo ništa! Ulični kontejneri su naši, I guess, što još...dvije ili tri banke i to je to. Znači, kamere na ulicu da zaštitimo turiste, koji nas dolaze pljačkati, od nas samih da nas bolje opljačkaju.
Hrvati ne mogu ljetovati u vlastitoj državi, srećom sam rođena uz more pa ljetujem cijelu godinu.

BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE! BEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

BIOGRAD - Veliki bi brat početkom turističke sezone u sljedećoj godini mogao gledati i Biograđane. Nakon što su u PU zadarskoj izradili prijedlog projekta videnadzora otvorenih prostora u Zadru na čak 50 lokacija kako bi se smanjila prekršajna i kaznena djela te brže pomoglo građanima, za projekt su se zainteresirali i Biograđani.
To nam je jučer potvrdio gradonačelnik Ivan Knez te rekao kako projekt videonadzora ne doživljava kao Big Brother u Biogradu, nego kao jamstvo sigurnosti građana, ali i uštede njihova novca.

Velike štete
Poput Zadra, koji je, primjerice 2004. godine na lokacijama predloženima za videonadzor imao štetu od otprilike 5,2 milijuna kuna, i u Biogradu bilježe velike štete, a žele ih spriječiti videonadzorom. Samo na tri lokacije - kraj autobusnoga kolodvora, trajektne luke i Poglavarstva u Biogradu - bilježe štete od 500.000 do 700.000 kuna na godinu.

- Samo nam je rampa kraj zgrade Poglavarstva oštećena sedam ili osam puta u godini. Procjenjujemo da bi nas videonadzor na tri lokacije stajao otprilike milijun kuna, a mogli bismo to platiti u godinu ili dvije. O više lokacija s videonadzorom može se govoriti kasnije, no vjerujemo da ćemo na tri lokacije imati videonadzor do turističke sezone sljedeće godine - rekao nam je Ivan Knez.

U Zadru su o Big Brotheru, podsjetimo, prekjučer razgovarali gradski vijećnici, a o projektu vrijednom otprilike četiri milijuna kuna uskoro će, kako doznajemo, razgovarati i članovi Poglavarstva s policijom, a najviše spora moglo bi biti u vezi s policijskim prijedlogom nadzora prometnica u ovlasti Hrvatskih i županijskih cesta.

Gradonačelnik Zadra Živko Kolega misli kako je prioritetno osigurati sigurnost građana, djece na putu do škole i brojne zadarske spomenike te u Gradu su, kako doznajemo, voljni prihvatiti nadzor, posebice povijesne jezgre, u kojoj policija predlaže videonadzor na 20 lokacija, a računaju da bi ih to stajalo otprilike dva milijuna.

Povećana sigurnost
Anton Dražina, načelnik PU zadarske, jučer nam je potvrdio informaciju da je o prijedlogu videonadzora razgovarao s načelnikom Ivanom Knezom. Isti će prijedlog ponuditi Pagu, Ninu i još nekim turističkim i kulturno-povijesnim središtima u Zadarskoj županiji.

- Svrha videonazora nije kontrola građana i zadiranje u njihovu privatnost, nego povećanje sigurnosti građana, suzbijanje kriminaliteta i smanjenje prekršaja te brža pomoć građanima.
Iskustva Londona, u kojem je uz pomoć videonazora spriječen pokušaj terorizma, te primjerice i Praga, u kojem su nakon što su uveli videonadzor na 150 lokacija, iskorijenjeni ulični kriminal, preprodaja droga i džeparenje te su predložili 400 kamera, a to dokazuje opravdanost projekta.

Ako se prijedlog prihvati, centar videonadzora za sve lokacije u Zadarskoj županiji bio bi na jednoj lokaciji, i to u Zadru - rekao nam je načelnik PU zadarske A. Dražina.

vecernji.hr


Post je objavljen 01.05.2007. u 16:59 sati.