Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enkinkutak

Marketing

Jasenovac i...

U nedjelju 22. travnja smo bili u spomen-području Jasenovac. Prošlo je nažalost već tjedan dana a ja nikako da napišem post, nekako me obaveze ulovile. Sada je malko bolje, pa sam požurila iskoristiti trenutak mira.
U Jasenovcu se, kod Bogdanovićeva cvijeta, održavala komemoracija svim žrtvama koncentracijskog logora. Logor je uspostavljen za vrijeme II. svjetskog rata, te su u njega bili zatvoreni i u njemu izgubili živote Hrvati, Srbi, židovi, muslimani, Čehi, Romi i svi oni ostali koji su bili smatrani nepodobnima iz različitih suludih razloga određenog režima. To je bilo mjesto patnje, strašne gladi, prisilnog rada i strašnih mučenja nevinih ljudi.
Zgrozilo me svjedočanstvo jednog bivšeg logoraša koji je izgubio cijelu obitelj. Pa njegovog mlađeg brata ubili su radi malo hrane! Njegovi opisi su bili... Nekada se to nikada više ne dogodi, Gospodine moj... užasno... ne želim niti pokušati zamisliti što se događalo! U misli mi se urezalo "odjeci batinjanja iz podruma bolnice"... Ostatak je jednostavno prebolan.
...ipak, nadu mi je ulila molitva rabina, paroha, imama i katoličkog svećenika na kraju komemoracije. Makar različitih vjeroispovijesti, ali to ih nije spriječilo da stoje jedan pored drugog i prinesu svoje molitve i hvalu Gospodinu, pa i na različitim jezicima. To je bila predivna gesta, svjetiljka, putokaz! Na kraju komemoracije puno je ljudi položilo vijence.
Prije komemoracije posjetili smo i spomen muzej. Toliko mnoštvo imena žrtava.. predmeta koji odaju njihovu osobnost, predmeta koje su sami logoraši napravili...toliko, toliko toga... bio je jedan oglas. Da ustvari kažem naredba, a otprilike je glasila da svi koji imaju bodljikavu žicu moraju istu donijeti nadležnima. Kada sam to vidjela, okrenula sam se i izašla van. Nisam više mogla izdržati. Ali... braćo i sestre, zlo ne može i neće pobijediti! Samo Bog, Pravedni, Dobar, samo on je Gospodar svijeta! NITKO i NIŠTA drugo! Bogu je važan svaki čovjek, svaka duša, svakoga prima i grli s najvećom ljubavlju, pa koje god da bio vjeroispovijesti ili kojeg god bio pripadnik naroda.

Oče moj, Dobri i Milosrdni, dao si nam slobodnu volju. Molim te da ju iskoristimo na dobro našem bližnjemu i nama, a ne za zlo. Svim žrtvama podaj pokoj vječni i svjetlost vječna svjetlila njima!


Ljubljeni moji, hvala vam na divnim komentarima! Pokušati ću se sada češće javljati. Bog vas blagoslovio!

Enko mah

Post je objavljen 30.04.2007. u 20:54 sati.