Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogslusadnb

Marketing

Sudnji dan-kad će?


Još jedno jutro, oko 7i30h, budim se na isti način već mjesecima: otvorim oči, pogledam kroz prozor u još ležećem stavu, gledam glupo u plafon par sekundi, odjednom se otkrivam desnom rukom i rapidno se stavljam u sjedeći položaj gledajući u pod i razmišljajući: pa dok ću se ja ovako buditi, već mi je dosadilo... Ne smeta mi što se budim svako jutro, to je prekrasno, nego me smeta način na koji se budim i ustajem. Kao da sam postao robot. Donekle mi to i odgovara ali...ali...Zamislite sad ovo, isti tekst: budim se, otvorim oči, pogledam kroz prozor u još ležećem stavu, gledam glupo u plafon par sekundi, odjednom se otkrivam desnom rukom i rapidno se stavljam u sjedeći položaj gledajući u pod i razmišljajući: pa dok ću se ja ovako buditi...ali kad bolje pogledam kroz prozor vidim krvavo sunce, planine tamo gdje ne bi trebale biti, vulkani izbijaju, lava teče, hitna vozila prenose mnogobrojne ranjene,helikopteri i kanaderi gase požare, vatrogasna vozila pokušavaju ugasiti požar blizu moje kuće, susjedi nariču i kukaju, djeca izbezumljeno plaču, ne znaju što se događa. Ja sam još u fazi buđenja i još mi se ništa od toga ne čini čudnim, mislim u sebi da je to san i pokušavam se malo razdrmati, iskolačio sam oči da bolje vidim ali prizori su isti...S osmjehom na licu govorim u sebi: „Apokalipsa...“.
Zvuči kao dobar kraj nekog romana. Može li ovo sve biti stvarnost? Može, zašto ne. To već jest stvarnost. Uzmimo da su kanaderi i helkopteri zvijeri što salijeću s nebesa, da su vozila hitne pomoći brze zvijeri što vrebaju progutati ljude u svoju utrobu...itd. itd. Što ako se apokalipsa već sada događa. Zar ne izgledaju helikopteri kao kakva čudovišta u viziji čovjeka koji je živio prije oko 2000. god. Tko zna što je sve vidio pisac Otkrivenja (grč. Apokalypsis) kad ga je Bog nadahnuo, koliko se uzbudio od svih tih silnih slika o kojima nije imao pojma što predstavljaju nego ih je samo vjerno prenosio za slijedeće generacije. Vjerujem da bi nam sve u detalje objasnio da to nije zbilja bio jedan izvanredan osjećaj koji graniči s našom predstavom mogućeg. Stavite se samo u njegovu kožu u tim trenutcima: zamislite da idete na putovanje 2000 god. unaprijed i da vidite slike koje nikad prije niste mogli ni zamisliti. Predmete kakvi se još ni u najluđem SF filmu nisu prikazali...Zamislite da ste toliko povlašteni da to doživite...Da li bi se vi mogli izraziti jednostavnim rječnikom o tome što ste vidjeli??? Kako dati ime nečemu za što nikad niste ni čuli a kamo li to i vidjeli?
Ovime sam samo želio objasniti zašto je Otkrivenje toliko slikovito i mistično djelo.
Ono jednostavno nadilazi čovjeka i sadašnjost i nitko ga danas ne može potpuno razumjeti. Znamo za silne pokušaje mistika i astronoma da predvide Zadnji dan, no nitko ne bi u pravu. Od velikog Parazelsusa i Nostradamusa do modernih milenarista koji mijenjaju datum svrašetka svako malo-jako uvjerljivo znanje kod njih..ha ha. Ali...ali...ipak postoji jedno proročanstvo koje bi moglo biti uvjerljivije od drugih...hm...Da, ne sjećam se njezinog imena ali on je Nostradamus, naime postoji jedna kršćanska mističarka i svetica čije se proročanstvo poklapa s Nostradamusovim (nisam siguran je li on u pitanju, davno sam to pročitao, upamtio sam samo ono glavno). Po tom proročanstvu Apokalipsa bi se trebala dogoditi za vrijeme „vladanja“ drugog, nakon sadašnjeg pape Benedikta XVI. oko 2030. god. Dakle još dvojica papa će bit nakon sadašnjeg, tako veli proročište.
NO, meni su draže ove Isusova i njih se treba držati:
„Zaista, zaista, kažem vam, dolazi čas, i već je tu, kad će mrtvaci slušati glas Sina Božjega...“ Iv 5,25
I ona meni najdraža i najrealnija koja sva proročanstva od strane čovjeka baca u vodu:
„Što se tiče onog dana i časa, o tome nitko ništa ne zna; ni anđeli nebeski, ni Sin, već jedino Otac.“ Mt 24,36
Tu Isus i za sebe kaže da ne zna kad će doći Zadnji dan...što više tražiti ako je tako...
Sve što mi trebamo jest da živimo u povjerenju u Oca i njegovu milost, da stavimo svoj život u ruke Isusa, da ga priznamo kao spasitelja i kao onog tko je umro da bi mi imali život vječni.
Isus je umro da bi mi imali vječni život, Isus- nitko drugi, ni Budha ni Krishna ni Shaka Zulu i što ja znam tko još...samo Isus. On je jedini dao život za čovjeka, mislim da je ta razmjena bila krajnje neprofitabilna ako ćemo iskreno, videći stanje kakvo je sada u vjeri kod naroda Svijeta. Da sam ja bio na Isusovu mjestu...ne znam baš bi li se složio s Ocem oko spasa ljudi...
To i jest ono što čini Isusa posebnim, on nije razmišljo samo ljudskim dijelom nego i božanskim...ma sve su riječi suvišne kad se On opisuje...I želim da gledate Sudnji dan kao sliku s početka ovog teksta!

NEXT: Ispovijed? Da li je trebamo, koliko je utjecajna?


Post je objavljen 30.04.2007. u 17:24 sati.