Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broco

Marketing

Otišao je Ivica Račan

Image Hosted by ImageShack.us
U brodskom Hotelu "Park" 2005.

Otišao je Ivica Račan, tiho, nenametljivo - onako kako je živio. Znam da su novine, radijski i TV-programi puni tekstova i snimki o Ivici, ali ja, kao Brođanin, osjećam neku moralnu obvezu da napišem nekoliko redaka o čovjeku koji je mladost proveo u gradu na lijevoj obali Save - Slavonskom Brodu.
Ivica Račan rođen je 1944. u logoru u Ebesbachu u oblasti Saska (tadašnja DR Njemačka), odakle su Majka Marija i otac Ivo s malim su Ivicom stigli u Slavonski Brod. Tu je Ivica Račan pohađao Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić, a kasnije i Gimnaziju „Zlatko Šnajder“ gdje je maturirao 1962. godine. Povijesni arhiv posjeduje njegovu kompletnu pedagošku dokumentaciju iz koje je između ostaloga vidljivo da je za matursku radnju odabrao povijest koja mu je bila i izborni predmet. Prema podacima Državnog arhiva u Slavonskom Brodu Ivica Račan rođen 24. veljače 1943. godine, iako je, navodno kasnije, sam Račan u Njemačkoj pronašao svoj rodni list u kojem je 1944. godina upisana kao godina njegova rođenja.
Ivica Račan obiteljski je bio vezan za Slavonski Brod u kojem je živjela njegova majka Marija, koja je preminula 1999. godine i koja je sahranjena na slavonskobrodskom Gradskom groblju. Nakon majčine smrti u Slavonskom Brodu ostala je njegova sestra Ivanka Nujić, tako da je Ivica Račan u Brod, osim politički vrlo često navraćao i privatno. Prijatelji iz školskih dana pričaju kako je
bio prilično politički angažiran. Volio je Marksa, Englesa, Lenjina, uvijek je govorio o radničkom samoupravljanju, a bio je i predsjednik Školskog komiteta u Gimnaziji. Već tada je imao bradicu koju je njegovao. Šah je volio više od nogometa.– Nas je dečki bilo 13 u razredu, bili smo povezani, zajednički izlazili i u šali se nazivali da smo mi 13 propalica. Primjerice, engleski nam je bio neobvezan predmet pa smo taj sat provodili na igralištu i čekali da prođe taj sat. Voljeli smo šetati uz Savu. A nerijetko smo išli na plesnjake u Partizan i u Garnizon, te u Hotel Park gdje se svirala zabavna glazba. Na stadionu Klasije bili su organizirani plesnjaci na kojima je svirao Tvrtko Exl sa svojim bandom i tu smo također zajedno išli. A i u srednjoj školi je pokazivao svoju ljubav prema rock and rollu – pričaju njegove školske kolege koji ga pamte kao dobrog kolegu, društvenog, spremnog uvijek za pomoć.
Nakon mature Ivica Račan je otišao u Zagreb na studij. O daljnjem životu puno je toga napisano i sve se zna.

Image Hosted by ImageShack.us

Na brodskom Korzu, ispred Gimnazije-danas Strojarskog fakulteta


Post je objavljen 29.04.2007. u 23:05 sati.