Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

PROBLEM KLIMATSKIH PROMJENA PRVI PUT PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljat će danas prvi put o klimatskim promjenama, što je znak da se na tu pojavu vezanu uz okoliš počinje gledati sa sve većom pozornošću, prenose agencije.

Suše, poplave, podizanje razine mora, povezani s globalnim zatopljenjem, mogli bi u predstojećim desetljećima postati uzrokom ratnih sukoba, Reuters prenosi upozorenja stručnjaka uoči javne rasprave koju je potaknula Velika Britanija.

"Globalno zatopljenje povećava opasnost od izbijanja sukoba", tvrdi Janos Bogardi, voditelj UN-ova Sveučilišnog instituta za okoliš i sigurnost u Bonnu, koji je među najakutnije probleme izdvojio širenje pustinja i propadanje zemljišta. Prema njegovim riječima, sukob u Darfuru, u kojem je poginulo 200.000 ljudi, "najslikovitiji je primjer" sukoba koji je u jednom dijelu prouzročen propadanjem zemljišta.

Može se očekivati da će zbog posljedica globalnog zatopljenja najviše trpjeti siromašna područja u Africi i Aziji, zbog čega se mogu očekivati napetosti u odnosima s bogatim zemljama u umjerenom sjevernom pojasu.

Podizanje razine mora zbog topljenja ledenih kapa i ledenjaka moglo bi progutati goleme dijelove zemalja poput Bangladeša. U tom slučaju doći će do migracije milijuna ljudi, pojasnio je Bogardi.

Vijećem sigurnosti u travnju predsjeda Velika Britanija, a službena tema njezine ministrice vanjskih poslova Margaret Beckett glasi "Energetika, sigurnost i klima", javlja AFP.

Britanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman izjavio je za istu agenciju da njegova zemlja nastoji pokazati da "to više nije samo pitanje zaštite okoliša već globalni izazov", te da bi nam priroda "nedjelovanje mogla vrlo skupo naplatiti".

Također je priznao da organizacija rasprave nije prošla bez problema, jer SAD, Rusija i Kina smatraju da Vijeće sigurnosti nije primjeren forum za takvu raspravu.


::IZ MEDIJA::
Klimatske promjene prvi put pred Vijećem sigurnosti (Jutarnji list)

Post je objavljen 17.04.2007. u 16:55 sati.