Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

KINEZIO NAKON UMJETNE KIŠE IZAZVALI I UMJETNI SNIJEG

Kineske vlasti tvrde da su proizvele prvi umjetni snijeg u sklopu ambicioznih nastojanja da postignu kontrolu vremenskih prilika.

Dužnosnici meteorološkog zavoda u Tibetu tvrde da su koristili metode 'sijanja oblaka' kako bi prouzročili snježne padaline iznad grada Nagqua prošloga tjedna.

"Ovaj eksperiment potvrđuje da je ljudima omogućeno da utječu na vremenske prilike na najvišoj visoravni u svijetu", izjavio je Yu Zhongshui dodajući kako je pao 1 cm snijega na nadmorskoj visini od 4500 metara.

Yu je izjavio kako je eksperiment izveden radi ublažavanja posljednica suše na Tibetskoj visoravni, čiji travnjaci više nisu zeleni nego smeđi jer se zbog globalnog zatopljenja tamošnji vječni led otopio i isušio polja.

Kineska vlada također se nada da bi ovaj projekt mogao koristiti kineskom riječnom sustavu. Rijeke Yellow, Yangtse, Salween, Mekong i Brahmaputra izviru u Tibetu, a učinci gradnje nasipa i prekomjernog iscrpljivanja zaliha vode za poljoprivredu počinju ugrožavati opskrbu velikih gradova.

Kina je vodeća država u svijetu po prakticiranju 'sijanja oblaka', kontroverznog postupka koji uključuje ispaljivanje srebrova jodida u oblake pomoću raketa na zrakoplovima ili s tla.


::IZ MEDIJA::
Kinezi izazvali prvi umjetni snijeg (Jutarnji list)

Post je objavljen 20.04.2007. u 16:52 sati.