Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenjak

Marketing

Prorokov vrt

- Nemoj zaboraviti na promociju - rekla mi je Antea, lupivši me po ramenu dok sam kunjao na šanku Dolca.
- Promociju?
- Ha, ha, ha, uopće me ne slušaš. U četvrtak navečer je promocija Kristijanovog manifesta božanske djece. Biće četrdesetak odabranih gostiju, koji razumiju o čemu se tu radi, ja ću napraviti sendviče...
- ...a taj napušenac će napraviti tisuću jointova pa ćemo se svi prosvijetliti - dodao je Antein dečko Ivan, razvukavši usta u krezubi osmijeh. (Taj izraz lica bi me uvijek podsjetio na mačku iz Alise u zemlji čudesa; usne bi mu se razvukle sve do rubova lica, zubi pokazali sve do početaka desni, a oči zasvijetlile).
- Ma obojica ste u kurcu. Idem ja - promucala je iskreno uvrijeđena i izjurila iz birtije. Ivan se najprije zabrinuo, krenuo za njom, a onda se vratio na šank.

- Ohladit će se. Uvijek se smiri. Ništa ne brini - rekao je više sebi nego meni.
- A tko je taj Kristijan - upitao sam, predmnijevajući da se radi o nekom novom čudaku kojeg je skupila na javnim predavanjima o new ageu i duhovnosti. Antea je, kao i Saška, bila neka vrsta socijalne matice za takve osobe: preko nje sam upoznao i vidovitu piljaricu Vesnu zvanu Krišna, spasitelja Bubadžabu iz Zapruđa, Drvo - Isusa iz parka na Tuškancu te ostale najluđe likove (i biljke).
- To je njen novi aseksualni prijatelj. Kuiš, prvo sam mislio da joj se upucava i htio ga razbiti, a onda sam shvatio da taj lebdi kilometrima visoko iznad zemlje i da je minđa zadnja stvar koja mu je na pameti. Student je ekonomije, iz Županje. Kaže mi jedna cura koja ga zna s godine da je doskora bio normalan, a onda je počeo vježbati Tai-chi kod ludog Mislava i na jednoj vježbi shvatio da je sve energija. Valjda mu je to bilo od trave koju nonstop puši. Danima je govorio svima 'Sve je energija', rekao je to i na telefon svojoj mami pa mu je smanjila džeparac. Na njegovu sreću, baka ga voli, pa mu je preko svojih poznanika sredila neki kućerak u Lučkom kojeg ne mora plaćati. Pored njega je zasadio cijelu plantažu trave...

- Ma nemoj - naglo sam se zainteresirao - i dobro je narasla?
- Kako da ne. Rekao mi je da je na tom mjestu inače dugo godina bio medicinski otpad, sve dok nisu izgradili PUTO spalionicu. Ko zna šta sve ima u toj zemlji. Trava je prava razvaljotka.
- Ako ti tako kažeš, mora da je tako.

Ivan i Antea su imali čudnu vezu. Ruku na srce, i on je pripadao u kategoriju spaljenovića sa new age predavanja. Ona mu je bila prva djevojka. Grozno se ponašao prema njoj, kao neki mačo kauboj koji je imao hiljadu playboyevih duplerica a ona mu je tek stoti prioritet. U realnosti bilo suprotno - Antea je bila lijepa, pametna, cool i vrlo omiljena među muškarcima, pogotovo nama koji volimo taj vilenjački tip žene, a on poružni frikoviti tip iz Sesveta (od kud sam ga inicijalno i poznavao). Stalno ga je ostavljala, ali bi mu se uvijek vratila.

To mi je zadavalo velik problem. Patio sam za njom, ali nisam htio ništa konkretno poduzeti dok je s Ivanom, kojeg sam doživljavao kao frenda. Kako sam u to vrijeme još bio moralan, uvijek bi mu dao tjedan dana fore kad bi prekinuli, ali nikad ne bih dočekao istek roka - vratila bi mu se već nakon 3-4 dana. On je, na neki način, bio njen omiljeni pacijent o kojem se neumorno brinula, a ja njen pouzdani prijatelj koji se brinje o njoj samoj. Možda sam i zbog toga tako brzo zaludio za Princezom, jer sam se htio nekako izvući iz tog začaranog kruga.

Promocija je održana u njegovoj kući na Lučkom. Preživio sam truckanje u autobusu samo za Anteinu ljubav. Nisam mislio da će itko doći. Kad tamo - cijela bratija. Stanislav, Halil, Zlatko, doktor Goran, Princeza, te čak i Kolumbijac, koji uopće nije pušio takvu spiku.
- Pa otkud vi ovdje, drugari?
- Stanislav zna ovog ludaka domaćina i rekao nam je da ima dobre trave u izobilju, i da je ovaj dijeli besplatno da prosvijetli narod.

Nisam izdržao ni pet minuta čitanja njegovog manifesta.
'Svijet je bolestan od ozbiljnosti'
'Treba ga spasiti cirkulacijom energije koja će se odviti velikim putovanjem božanske djece, iz Kijeva, majke svih slavenskih gradova, u Skandinaviju, onda brodovima do Čilea gdje će im poslužiti svetu biljku koku, onda u Meksiko...'
'Da se put pripremi, treba na internetu napraviti registar svih hobija'

Otkud u ovoj ludosti nešto tako konkretno i realno kao registar hobija na internetu? Pa u toj kućici nema ni telefona a kamoli interneta? Uostalom, prorok od informatičke opreme posjeduje samo prastari PC 286 sa Amber monitorom, čak i te 1998. muzejski primjerak.

To mu je, saznao sam ubrzo, u glavu uvalio Stanislav, fušerski web master, i dogovorio da će zajedno raditi na stranicama. Za to će ga vrijeme Prorok Kristijan opskrbljivati travom, a dobri Stanislav će mu pomagati i na novoj, detaljiziranoj verziji manifesta.

Čak je i vječno optimističnoj Antei bilo vrlo neugodno. Veselio se samo Stanislav. Princeza se smijala kao luda - aha-ha, aha-hi, aha-ho, a Kolumbijac kolutao svojim izbuljenim očima.

Trava je, ako ćemo po istini, bila izvrsna.

Post je objavljen 28.04.2007. u 18:53 sati.