Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muzikologija

Marketing

OLD SCHOOL: MARVIN GAYE


Jedna novost na blogu. Barem jednom tjedno napisat ću post o nekom izvođaču koji je obilježio neko glazbeno razdoblje, uglavnom druge polovice 20. stoljeća i koji je kao takav postao uzor mnogim kasnijim izvođačima. Prvi u nizu je Marvin Gaye, legendarni američki soul/r&b pjevač.

Karijeru je počeo u Motownu, 60-ih godina, a ubrzo je postao njihov najprodavaniji muški solo izvođač s nekoliko samostalnih hitova, ali i nekoliko hitova s Tammi Terrell.
Njegova sofisticiranost i držanje nisu zahtijevali previše rada od strane Maxine Powell, tada zadužene za "trening" izvođača. Pokazivao je velik talent, a već od samog početka protivio se Motownovoj skladateljskoj politici, gdje je postojalo jasno razgraničenje između pjevača i skladatelja/producenta.
Tammi Terrell bila je pod okriljem iste producentske kuće, proslavila se njihovim duetima, no umrla je 1970., u 24. godini života, nakon što joj je dijagnosticiran tumor na mozgu. Nakon njene smrti Gaye, shrvan njenom smrću, nije nastupao skoro dvije godine.
Nakon uspjeha albuma What's Going On iz 1971., shvatio je da se zapravo ne mora oslanjati na svoju producentsku kuću u tom pogledu i počeo samostalno stvarati sve svoje pjesme.
Preteča je kasnijim izvođačima/tekstopiscima/skladateljima koji su krenuli njegovim stopama- Stevieju Wonderu, Lutheru Vandrossu, Babyfaceu i drugima. Album What's Going On smatra se vrhuncem njegove karijere, a to je ujedno i njegov najbolje poznat album do sada. U pogledu glazbe, ali i u tekstualnom smislu, album je bio veliki odmak od dotadašnjeg rada u Motownu. Postao je jedan od najpamćenijih soul albuma svih vremena, a postavio je i jedan novi trend: konceptualni album u soul glazbi.
Tijekom 70-ih, ostvario je još nekoliko hit albuma, među kojima su Let's Get It On (US #2, US r&b #1)- njegov najprodavaniji album za vrijeme života, Diana&Marvin (suradnja s Dianom Ross), te I Want You (US #4, US r&b #1). Nakon nekoliko manje uspješnih projekata, 1982. objavljuje album Midnight Love, na kojem se nalazio hit sing Sexual Healing, a koji mu je donio i prvu Grammy nagradu. Sljedeće godine, ponovo je dobio je Grammy za mušku r&b vokalnu izvedbu, ovaj put za cijeli album.
Zadnjih godina života povukao se u samoću u svom obiteljskom domu, a tragično je poginuo dan prije 45og rođendana kada ga je otac u svađi upucao. Tražena kazna za oca smanjena je kad se otkrilo da ima tumor na mozgu.

Marvin Gaye imao je 41 top 40 hit, 60 r&b top 40 hitova, od toga 18 top 10 hitova, 38 r&b top 10 hitova, te 3 #1 hita (I Heard It Through The Grapevine, Let's Get It On i Got To Give It Up) i 13 r&b#1 hita. Svojim senzibilitetom, skladateljskim umijećem te prepoznatljivim glasom, nametnuo se kao velikan soul glazbe, a mnogi izvođači navode ga kao jednog od najvažnijih glazbenih uzora i utjecaja.

Marvin Gaye - Sexual Healing.mp3



Post je objavljen 28.04.2007. u 14:12 sati.