Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Meteor prsnuo iznad hotela Westin u Zagrebu



Padao je okomito, brzinom od 40 kilometara u sekundi, direktno na hotel u centru Zagreba. Eksplodirao je sekundu i pol prije udara, snagom od 300 megavata, kao topovska granata.

ZAGREB - Nad zagrebačkim hotelom Westin (bivši Intercontinental) u noći s nedjelje na ponedjeljak je eksplodirao meteor veličine ljudske šake,a eksplozija je izgledala "kao da je netko upalio divovski reflektor na nebu".

Meteor, dio Lirida, meteorske kiše koja pogodi Zemlju svake godine od 15. do 28. travnja, bio je težak tridesetak dekagrama, sastavljen od leda i silikata, a padao je okomito, brzinom od 40 kilometara u sekundi, direktno na hotel Westin u centru Zagreba. Eksplodirao je na visini od oko 60 kilometara, tj. samo sekundu i pol prije udara, zabljesnuvši pritom snagom od 200 do 300 megavata, koliko u tom vremenu može proizvesti i nuklearna elektrana u Krškom, tvrde stručnjaci.

Eksploziju su zabilježile i kamere Hrvatske meteorske mreže u četiri grada. "Zasjao je kao Mjesec u prvoj četvrti, sve je trajalo nekoliko sekundi, ali zahvaljujući učenicima gimnazija u Bjelovaru i Osijeku, koji su dežurali u sklopu Hrvatske meteorske mreže, uhvatili smo ga u trenutku eksplozije", rekao je Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan.

Da je pao na hotel, meteor bi imao razornu snagu kao topovska granata, posebice zbog brzine, kaže Korlević.


Preuzeto s net.hr

Post je objavljen 28.04.2007. u 15:37 sati.