Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hajuza

Marketing

Pivo - "...užitak bez kojeg se nemože..."

Pivo, u nekim krajevima i Piva, je alkoholno piće dobijeno nepotpunim vrenjem vodenog ekstrakta ječmenog (rjeđe pšeničnog) slada uz dodatak hmelja.

Smatra se jednim od najstarijih alkoholnih pića u povijesti.
Image Hosted by ImageShack.us
Hmelj konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak ukus, dok pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljični dioksid. Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra "tekućom hranom". Energetska vrijednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka.

Ovo piće, za koje mnogi tvrde da je zapravo jelo, koristilo se već u pretpovijestnom razdoblju. Prema starim iskopinama i zapisima arheolozi su utvrdili da su stari Babilonci proizvodili pivo u domaćinstvu još 7000 godina p.n.e.

Različiti proizvođači piva preporučuju optimalne temperature na kojima se piju njihova piva.
Piva koja mi najčešće pijemo su Lager piva, te najoptimalnija temperatura za ta piva iznosi između 5°C do 9°C.

Da bi pivo, dok se pije, duže vrijeme zadržalo svoju kvalitetu, odnosno temperaturu koja je optimalna za određenu vrstu, najpogodnije su čaše koje imaju debelo staklo. Takva čaša služi kao izolator od vanjske temperature. Zbog toga su krigli vrlo popularne, jer imaju debelo staklo i vrlo dugo mogu održati optimalnu temperaturu. Osim krigla koriste se i čaše sa "stalkom" jer sprečavaju da ruka, koja drži čašu, grije pivo. Takve čaše se hvataju za stalak, a ne za tijelo.
Image Hosted by ImageShack.us
Mnogi ne vole pjenu tako da pivo ulijevaju duž brida čaše. Pjena je posebno važna i osobito utječe na opći dojam o nekom pivu. Onemogućuje zagrijavanje piva i nalazi se kao izolator između piva i vanjske okoline, te pivu daje neophodnu gorčinu, okus pivskog kvasca i miris.

U Babilonskom zakonu (1700 godina .p.n.e.) još stoji: "Ako ne naplaćuje gostu žitom, nego traži novac, vara li na težini ili toči loše piće, treba biti pozvana na odgovornost i bačena u vodu. U pivnici žena može biti točiteljica, ali u pivnicu ne smije doći kao gošća. Žena koja ide u gostionicu piti, ima biti spaljena."
Image Hosted by ImageShack.us

PREPORUKA:
Stella Artois
na stranici možete naći zanimljiv ritual točenja piva i sami se iskušati jete li pravi poznavatelj piva
svakako bi preporučio da imate DSL vezu jer se radi o Flash animacijama i stvarnim filmićima.

"OVAJ PUT BI SAMO POZDRAVIO LJUBITELJE PIVA"

Post je objavljen 28.04.2007. u 11:00 sati.