Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Vatrogasni desant na Viroviticu

Danas je u Virovitici održana vatrogasna vježba „Virovitica 2007“, najveća ikada održana na području Virovitičko-podravske županije. Vježbu je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Služba za vatrogastvo, Javna ustanova vatrogasna postrojba Virovitica i Grada Virovitice. Uz građane i učenike osnovnih i srednjih škola vježbi su bili nazočni brojni uzvanici među kojima i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, glavni zapovjednik vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske Mladen Jurina i njegov zamjenik Darko Lovrić.

Tema vježbe je bila je „Požar otvorenog prostora“. U njoj je sudjelovao MTVI – 8, helikopter sa opremom za desantiranje i kruškom, AIR Tractor, izviđački zrakoplov, 11 vatrogasnih vozila i 46 vatrogasaca iz Virovitice, Slatine, Pitomače i drugih mjesta virovitičko-podravske županije.Virovitičani su imali prilike vidjeti što sve vatrogasci rade u vrijeme požara, od prve dojave da negdje gori, do očevida koje nakon što se vatra ugasi, provode vatrogasni i policijski istražitelji. Posebna atrakcija današnjeg programa bio je desant vatrogasaca iz helikoptera i gašenje požara iz zraka s vodom koja je uzimana iz ribnjaka.
vtNet vtNet
Fotografije:Virovitica.net
Mladen Jurina, glavni zapovjednik vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske vježbu je ocijenio izuzetno uspješnom i značajnom jer su građani imali prilike vidjeti kako vatrogasci gase požar, kako helikopter nadlijeće i spušta vodu u namjeri da pomogne gađenju vatre. «Volio bih imati ovakav tim ovoga ljeta na našem priobalju», rekao je Jurina.
Iz kontinentalnih dijelova Hrvatske ovoga će ljeta jadranskoj obali dežurati 350 posebno okućenih profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca i 60 vozila. «Već tri godine sedam otoka i poluotok Pelešac pokrivamo sa interventnim vatrogascima, a izmještene vatrogasne postrojbe koje se prebacuju s požarišta na požarište imamo u Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku.Ova vježba je pokazala da imamo kvalitetno obučene vatrogasce koji su dorasli svim zadacima», rekao je Lovrić.
Vatrogascima je na uspješnoj vježbi čestitao i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin naglasivši kako je prošlo vrijeme da se «ljudima hrabrih srca» kaže samo hvala već da im se mora osigurati više novaca kako bi mogli izvršavati zadaće i kako bi stimulirali mlade naraštaje da krenu njihovim putem. «Samo za ovu protupožarnu sezonu izdvojili smo 500 milijuna kuna, a svake godine izdvajat ćemo sve više», rekao je Kirin kako će vatrogasne postrojbe ove godine dobiti 34 nova navalna vozila za gašenje požara.
Ministar Kirin je rekao je podsjetio na planove da se u Virovitici osnuje regionalni vatrogasni centar. «Ideju smo pokrenuli prije nekoliko godina, još dok sam bio gradonačelnik. Ispočetka su me gledali malo popreko, a danas vidimo da ovaj prostor možemo opremiti i tehnički i ljudski kako bi se ovdje obučavali vatrogasci sa šireg područja», rekao je Kirin naglasivši kako vatrogasci nisu samo tu kad su požari nego i kad su poplave i sve ostale katastrofe koje nas mogu zadesiti.
Virovitica.net


Post je objavljen 27.04.2007. u 22:39 sati.