Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mnkmartinovka

Marketing

OSNOVNA ŠKOLA "IVAN MERZ"

NAŠI JUNIORI I KADETI DVA PUTA TJEDNO TRENIRAJU NA TERENU OSNOVNE ŠKOLE " IVAN MERZ" U ULICI RAČKOGA br.4
TKO JE BIO IVAN MERZ PO KOME JE DOBILA IME OSNOVNA ŠKOLA GDJE MI TRENIRAMO MOŽETE SAZNATI IZ ODLOMAKA KNJIGE KARDINALA FRANJE KUHARIĆA "IVAN MERZ ČUDO MILOSTI BOŽJE" Zagreb,2002.Pastulatura Ivana Merza.

Kardinal Franjo Kuharić o Ivanu Merzu:
-"Ivan Merz ima mnogo toga reći danas našim mladima,našim sjemeništarcima,našim bogoslovima,našim redovnicima i redovnicama,nama svećenicima i biskupima.Zaista,ovaj naš dragi orao bio je apostol vrlo kratko vrijeme,samo šest godina,a unio je mnogo , zapalio je mnoge,jer je sam gorio ljubavlju Duha Svetoga koja se u njemu razgorila u otvorenost duše da prihvati Isusa za Kralja svoga srca i života i da uđe u Njegovo Kraljevstvo." - Zagreb,na 50.obljetnici smrti časnog sluge Božjega Ivana Merza.

IVAN MERZ (1896-1928) Biografija
Ivan Merz rođen je 16.prosinca 1896.g.u Banjoj Luci gdje je 1914.g. završio gimnaziju.Nakon tromjesečnog boravka u Vojnoj akademiji započinje studij u Beču koji prekida zbog Prvog svjetskog rata.Pozvan u vojsku i poslan na talijansko bojište gdje ostaje do 1918.g.Nakon završetka rata nastavlja studij književnosti u Beču (1919.-1920.) i dovršava ga u Parizu(1920.-1922.).Dolazi u Zagreb 1922.g. gdje postaje profesor francuskog i njemačkog jezika.Doktorirao je 1923.na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu radnjom o utjecaju liturgije na francuske pisce.
Razmišljanjem, studijem, a osobito kroz ratna stradanja i patnje dolazi do iskrenog obraćenja Bogu i uverenja o istinitosti katokičke vjere.Svoj život posvećujeIsusu Kristu načinivši kao laik zavjet vječne čistoće.Aktivno radi na odgoju hrvatske mladeži u tadašnjoj katoličkoj organizaciji " Hrvatski Orlovski Savez"kojoj je dao geslo " Žrtva - Euharistija - Apostolat " i u koju uvodi načela papinske Katoličke Akcije.Premda mlad i kao laik smatran je " stupom Crkve " u Hrvatskoj i zalaže se za liturgijsku obnovu. Riječju i perom bori se za katoličku vjeru i ustrajno promiče njezina moralna načela u javnom životu o čemu je ostavio veliku pisanu baštinu.
Potpuno odan Crkvi i Papi , Merz je bio čovjek žive vjere,iskrene molitve,samoodricanja, dnevne Pričesti, adoracije, predanog trpljenja, široke naobrazbe, blizak ljudima i svakom čovjeku iskazivao kršćansku ljubav.Ime Ivana Merza značilo je, a znači i danas , program života i rada za vjernika katolika koji želi raditi na širenju Kristova Kraljevstva. Njegovu ideju o osnivanju "svjetovnog reda" djelomično je ostvarila Marica Stanković utemeljivši zajednicu Suradnica Krista Kralja.
Umro je u Zagrebu, 10. svibnja 1928.g., u 32.godini , na glasu svetlosti. Na samrti je prikazao svoj život Bogu kao žrtvu za hrvatsku mladež. Grob mu se nalazi u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu, u kju je posljednjih godina života svakodnevno dolazio na sv. misu. Postupak za njegovo proglašenje svetim odvija se u Vatikanu, gdje je 5. srpnja 2002. proglašen dekret o njegovim herojskim krepostima i time je otvoren put za njegovo proglašenje blaženim i svetim.
Mnogi koji su mu se molili zadobili se po njegovu zagovoru milosti o čemu svjedoče brojne objavljene zahvalnice. Natpis s vijenca što su mu ga mladi postavili na grob još 1929.g. govori nam o njegovu značenju u životu vjernika:
"HVALA TI, ORLE KRISTOV, ŠTO SI NAM POKAZAO PUT K 'SUNCU'!"



Post je objavljen 26.04.2007. u 13:00 sati.