Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kucanicaujapanu

Marketing

O TULIPANIMA I SISMISIMA


(2) Slike s boravka u Nizozemskoj




Tulipani dokle oko seze - Nizozemska, kao i Japan, najljepsa je u proljece. Za ovu sam zemlju vezana rodbinskim vezama, preko Muziceve obitelji. Uvijek se rado vracam u Nizozemsku, i to ne samo zbog tulipana !





Den Haag je, ako ne grijesim, hrvatskoj javnosti poznat uglavnom kao sjediste Medjunarodnog suda za ratne zlocine (u cetvrti Scheveningen). Na srecu, Haag je mnogo vise od toga. To je u stvari vrlo lijep grad koji se isplati posjetiti ! Iako je nizozemski glavni grad sluzbeno Amsterdam, sjediste vlade je u Haagu, a ondje zivi i kraljevska obitelj. Arhitektura u sredistu djeluje ugladjeno i otmjeno, parkovi su brizno njegovani, mnogo je vodenih i zelenih povrsina. Obala Sjevernog mora za mene je najbolji dio: prvo pjesice kroz pjescane dine, zatim plazom do nekog neodredjenog cilja kilometrima daleko, tako dugo dok usi izdrze na vjetru.





Dan proveden uz more cesto donese neko iznenadjenje, kao ovaj jedrenjak koji se pred nama pojavio u jednom rukavcu nedaleko rotterdamske luke.








Park Clingendael u Haagu savrseno je mjesto za poludnevnu ili cak cjelodnevnu setnju. Vrlo je prostran i sumovit, odlicno odrzavan i preko tjedna tu je neobicno mirno. I sto je za nas japanoljupce jako zanimljivo, ovaj park u jednom od svojih skrovitih dijelova skriva i pravi pravcati japanski vrt s pocetka 20. stoljeca ! Slika nazalost nemam jer je u vrijeme mog posjeta vrt bio zatvoren (ponovno se otvara 28. travnja, a zbog osjetljivosti terena ostaje dostupan svega nekih 6 tjedana). No, evo linka na englesku brosuru o Japanskom vrtu Clingendael.






Pjescane dine oko Haaga kriju povijesne tajne. Teren je nacickan ostacima njemackih bunkera iz Drugog svjetskog rata, koji su u ono vrijeme cinili tzv. Atlantski zid, zloglasni obrambeni sistem koji je trebao stititi od upada Saveznika sa Sjevernog mora, i to od obala Norveske pa sve do Spanjolske. Haaski bunkeri uglavnom su zatrpani pijeskom i koliko-toliko integrirani u okolis. Ima ih koji su posluzili mirnodopskoj svrsi, npr. u sumi Clingendael jedan je bunker pretvoren u - skloniste sismisa. Na slici je posebno dobro ocuvan bunker u okolici Haaga.






Datum je 15. travnja 2007., mjesto obala kod Scheveningena. Veliki termometar na plazi tog je popodneva pokazivao 30 stupnjeva. Nizozemsku je tog dana zahvatila neuobicajena vrucina, i s obzirom da je bio vikend, plaze su se brzo napunile.











Post je objavljen 26.04.2007. u 15:00 sati.