Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/leopardica

Marketing

Malo i o dupinima

Oceanski dupini (Delphinidae) su porodica iz podreda kitova zubana, pa su prema tome i oni sisavci koji žive u vodi. Oni su najraznovrsnija i s 40 vrsta najveća porodica kitova. Žive u svim morimaSlibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
Dupini su vrlo brzi plivači, dosižu brzinu od 80 do 90 km/h. Često iskaču iz vode, izvodeći uz to i prave akrobacije. Ti se skokovi tumače kao igra. Pored toga, ti izroni im omogućuju i brže kretanje nego samo pod vodom. Također, to im pomaže i u potrazi za hranom, jer prate gdje se okupljaju galebovi. Kad su u lovu, zaranjaju na dubinu i do 300 m i pri tome mogu ostati pod vodom do 15 minuta. Dupini su poznati po tome, da se približavaju brodovima i jašu na valovima iza ili ispred njih.

Dupini su brzi grabežljivci koji svoj plijen aktivno love. Otkrivaju ga uz pomoć sistema eholociranja. Općenito, dupini imaju jednake jednake konusne zube koji služe samo za držanje plijena. Ulovljene ribe ili glavonošce gotovo uvijek gutaju u jednom komadu. Zubi su im u pravilu prilagođeni plijenu.

PRAVILA PONAŠANJA U BLIZINI DUPINA Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

1.Ne proganjajte dupine i ne usmjeravajte svoje plovilo direktno prema njima.Želite li im se približiti, učinite to polako, slijedeći paraleno smjer njihovog kretanja te izbjegavajte nagle promjene smjera ili brzine što ih može uznemiriti.

2.Bolje je pružiti im priliku da Vam se približe svojevoljno. Izbacite motor iz brzine ili ga ugasite. Ne proizvodite iznenadne zvukove, posebice motorom, jer će to uzbuniti dupine!

3.Osigurajte da je u krugu od 100 m od dupina samo jedno plovilo, a u krugu od 200 m ne više od 3 plovila.

4.Ne ostajte u njihovoj blizini duže od 30 minuta.

5.Zboga Vaše i njihove siguirnosti ne plivajte i ne ronite s njima, ne hranite ih niti ih pokušavajte dodirivati.

6.Napustite podrućje susreta postupno ubrzavajući tek kad je plovilo udaljeno više od 100 m od dupina.

7.Ne bacajte smeće u more i ne ostavljajte ga na obali i plažama; dupini mogu slučajno progutati plastićne vrečice što može uzrokovati njihovo ugibanje.

Post je objavljen 25.04.2007. u 12:44 sati.