Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Kriptonit pronađen u Srbiji

'Kryptonite' discovered in Serbia!

London -- Kriptonit, magični kristal zelenog sjaja pred kojim Supermen gubi svoje nadljudske moći, pronađen je u Srbiji.

Free Image Hosting at www.TurboImageHost.com
o= Kriptonit =o


U Loznici, u rudniku Jadar otkriven je mineral čiji sastav potpuno odgovara supstanci za koju se verovalo da je samo stvar fikcije – kriptonu – magičnom kristalu pred kojim Supermen gubi svoje moći. Sastav kriptonita otkrio je minerolog dr. Kris Stenli koji je sa timom stručnjaka iz Kanade proučavao materijal koji je u London stigao iz lozničkog rudnika, prenosi „BBC“.

Dr. Stenli je za „BBC“ izjavio da je kriptonit pronađen prilikom iskopavanja duboko u stenama u Srbiji.

„Pronađen je prilikom iskopavanja duboko u stenama u Srbiji. Utvrdili smo hemijski sastav i strukturu uz pomoć naučnog tima iz Kanade i kad sam na internetu guglovao hidroksid – natrijum – litijum - borosilikata što je tačan hemijski sastav ovog minerala, dobio sam direktan pogodak. U članku na internet enciklopediji, vikipediji, pisalo je da je to hemijski sastav kriptonita. Kada sam to video za malo sam pao sa stolice“, kaže Stenli.

Iako je u stripovima i filmovima o Supermenu kriptonit zelene boje i sjaja, stvarni kriptonit je beli i liči na izmrvljenu kredu. Mineral kod Loznice pronađen je nakon istraživanja britansko-australijske kompanije Rio Tinto koja već nekoliko godina radi u Srbiji i koja, između ostalog, satelitski snima zemljište i u stanju je da otkrije nalazišta na dubinama od nekoliko desetina metara.

Post je objavljen 24.04.2007. u 19:04 sati.