Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Dodjeljena nagrada Ivo Kalina

Danas je u Gradskopj vjećnici održana prva dodjela nagrade Ivo Kalina. Prije same dodjele nagrade Riječki umjetnik Krešo Kovačićek je svojim neuobičajnim izborom odjeće dao do znanja da se ipak dijeli umjetnička nagrada te je unio duh Breceljeva mekog terorizma nenasilnim provociranjem institucija.
Zatim se nazočnima obratio gradonačelnik Vojko Obersnel koju je rekao da je nagradu osnovalo gradsko poglavarstvo s namjerom da posluži kao poticaj suvremenim likovnim umjetnicima. Dodao je da mu je drago što je prvu nagradu dobio upravo Zlatko Kutnjak za svoju izložbu «Umjetnost je-umjetnost nije».
Izložba je održana u lipnju 2006. godine u MMSU-u, a kustos i autor teksta u katalogu bio je Branko Cerovac. Kutnjaka su za nagradu predložili novinarka Nadežda Elezović i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka.
Riječ je o retrospektivnoj izložbi koja obuhvaća Kutnjakovo djelovanje od 1970. do 2006. godine.
«Glavna karakteristika Kutnjakove umjetnosti je tri A, Alternativa, Angažiranost i Aktualnost.» rekao je predsjednik stručnog povjerenstva nagrade Ivo Kalina Branko Francechi te dodao da su za vrijeme njegova studiranja grupa šestorice i njihov pridruženi član Zlatko Kutnjak izgledali kao rock zvijezde što je njemu i drugim studentima pružilo vjeru u mogućnost utopije.
Nakon što je primio nagradu Zlatko Kutnjak nije želio dati nikakvu izjavu samo je kratko rekao da je zadovoljan.



Post je objavljen 24.04.2007. u 13:19 sati.