Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Otvorenje Festivala znanosti

Danas se u HKD-u otvorio 5. festival znanosti koji se ove godine održava u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Osjeku i Zadru.
Nakon uvodne pjesme klape odgajateljica «Ispod duge» nazočnima se obratio rektor Danijel Rukavina. On je rekao da je cilj festivala razbuktati u društvu strast za učenjem i znanošću kako bi se Hrvatska mogla priključiti Europi u društvu znanja. Iz tog razloga se znanost mladima pokušava približiti na drugačiji, pomalo zabavniji način. Naglasio je da je dužnost svakome članu zajednice potaknuti želju za znanjem koja je urođena svakom čovjeku, stoga je nužno stvoriti pogodnu klimu za znanost. Stoga će rektorat instuticionalizirati promociju znanosti u društvu.
Zamjenica župana Nada Turina Đurić je istaknula cilj županije, a to je povećati postotak visoko obrazovanih građana i približavanje znanosti tržištu. To je važno iz razloga što samo 40% upisanih studenta završava studij.
Također jedan od ciljeva županije, rekla je dožupanica, jest pružiti dodatno obrazovanje nezaposlenima tako da bi prekvalifikacijom lakše našli posao.
Posebno je naglasila nužnost decentralizacije u visokom obrazovanju.
Izaslanik ministarstva znanosti i sporta Dražen Vikić Topić je kazao da je važno djeci reći da je znanost zabavna i izazovna, te da je za razliku od prošlosti kada je najveći problem istraživaća znanstvenika bio nedostatak informacija, glavni suvremeni problem znanosti jest višak informacija do kojeg dolazi zbog interneta. Stoga je jedan od ciljeva znanosti naučiti mlade kako trebaju selektirati prave informacije.
Nakon njega dogradonačelnica Romana Jerković je otvorila festival i tom se prilikom pohvalila činjenicom da je Festival znanosti najdublje korjene ostavio upravo u Rijeci gdje je očita sve veća popularizacija znanosti. Posebno je istaknula činjenicu da su 70% sudionika prošlogodišnjeg festivala činili mladi, što se uklapa u smjernice poglavarstva da Rijeka postane grad mladih i grad znanja.
Na kraju je Edita Stilin u skladu s temom ovogodišnjeg Festivala «Hrana i znanje» predstavila program «Zdrava hrana u dječjim vrtićima». Ta hrana se mogla kušati na prigodnom domjenku.
U sklopu Festivala obilježit će se i 150 godišnjica rođenja Andrije Mohorovičića.
Ipak, postavlja se pitanje nije li se moglo izabrati neku društveo angažiraniju temu festivala. Mislim da Hrvatska ima mnogo veće društvene probleme gdje je ljudima teško uopće doći do hrane, a kamoli promišljati njezinu kaloričnu vrijednost. Pretjerano kopiranje zapada izvan konteksta situacije u kojoj naše društvo živi čini se da bi moglo odbiti publiku i populaciju na koju ciljaju organizatori. Jedino ako ne misle da će lakše odvući sve razrede iz srednje škole, kao što se radilo prošle godine pa eto, zato tako veliki postotak mladih posjetitelja, ako im obećaju besplatnu hranu.
No sve u svemu popularizaciju znanosti svakako treba podržati, samo bi bilo bolje da uz to ide podizanje svijesti kod mladih na društvene nepravde.

Post je objavljen 23.04.2007. u 13:09 sati.