Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drzavniknovogkova

Marketing

KAPITAL NAPADA

EKOLOŠKE UDRUGE UPOZORAVAJU NA NEZAKONITO DONOŠENJE PROSTORNOG PLANA GRADA I SUMNJIV INTERES INVESTITORA ZA PRIRODNE BISERE

Hvarska buna: Englezi bi tajno betonirali Paklenjake

Istodobno dok se devastira Pelegrin, neka engleska tvrtka upravo ovih dana i na Paklenim otocima pokušava kupiti zemljište, a znakovito je i da se odjednom krenulo i na određivanje granica pomorskog dobra - tvrdi aktivistkinja Đana Fio

Udruga "Sunčani otoci" iz Hvara, uz podršku "Domovine" iz Konavala, "Zvona Zagore" i "Rasta" iz Lećevice, Eko Kvarnera i ostalih udruga Plavog foruma te Odbora za zaštitu Jadrana, premijera Ivu Sanadera tijekom posjeta Lucićevu gradu, gdje je prije tjedan dana pokrenuo projekt "Melioracija krša", dočekala je s transparentima protiv megalomanske potrošnje prostora kroz prostorne planove. Povod je bio usvajanje Prostornog plana uređenja grada Hvara, koji je "blagoslovio" devet turističkih zona u kojima će se izroditi oko 6500 novih kreveta, pri čemu nije pošteđen ni rt Pelegrin. Đana Fio, hvarska lučka kapetanica i predsjednica "Sunčanih otoka", tvrdi da će nakon "pluća grada Hvara" na tapet doći i biserni Pakleni otoci, a upozorava i da je sam Plan usvojen nezakonito.

Image Hosted by ImageShack.us

Bez referenduma

— Glavni hvarski i bruški igrači su potpuno ili djelomično zadovoljili svoje interese i tako priskrbili potreban broj glasova na Gradskom vijeću, međutim, nama nije jasno po kojim se to propisima može usvajati PP Hvara prije usvajanja Prostornog plana županije. Isto tako se donose planovi na otocima po pojedinim jedinicama lokalne samouprave umjesto za cijeli škoj, kako zakon određuje, no poražavajuće je i to što je u ovom slučaju suglasnost na Plan dalo i Ministarstvo kulture, ne vodeći računa čak ni o rtu Pelegrinu koji za sada ima status značajnog krajolika, iako bismo mi željeli da bude proglašen regionalnim parkom prirode — kaže Đana Fio.
Podsjetimo, u hvarskoj gradskoj upravi su još 2001. godine naglašavali da se Hvarani o Pelegrinu trebaju odlučiti referendumom, no sada je u PP-u uvala Vela Garška ipak ušla kao turistička zona. Što se to u međuvremenu promijenilo?

Radi se o dijelu Pelegrina koji nikada prije nije bio planiran za izgradnju, a sada je baš u toj uvali izdvojeno građevinsko područje ugostiteljsko-turističke namjene (T1 i T2) površine 22,4 hektara. Mala Garška će imati i hotel i apartmane, iako je to jedna od najljepših uvala, sa stoljetnom vegetacijom česmine, koje je na otoku sve manje, a ne baš tako davno su i u Hrvatskim šumama tvrdili kako na tom području ne dolazi u obzir nikakva urbanizacija. Budući da mi je lani i ministrica Marina Matulović-Dropulić odgovorila da PP Hvara neće proći bez usklađenja sa Županijskim prostornim planom, a to se ipak dogodilo, nekome se očito jako žurilo. Čini mi se da je u sve to prste umiješao Emil Tedeschi jer je upravo njegova tvrtka "Vila Floriana" zatražila određivanje granica pomorskog dobra i koncesiju u toj uvali, a kako tamo nema privatnog vlasništva, samo se pitam tko će u tom slučaju "dignuti lovu" za državno zemljište.

Image Hosted by ImageShack.us
Đana Fio


Golf na mala vrata

Sadašnjim planom je na istočnom dijelu poluotoka, na površini od 110 hektara, planirana rekreativna zona izvan građevinskog područja, u čije sadržaje ne spadaju i golfski tereni. Ipak, u Županijskom prostornom planu je predviđeno golfsko igralište, koje ulazi u sam Pelegrin, iznad uvala Duga i Široka, i seže do samog mora, što bi moglo značiti da će nakon usvajanja Županijskoga plana najvjerojatnije doći do prilagođavanja PP-a uređenja grada Hvara.

— Kad je riječ o Pelegrinu, moram naglasiti da su tu Ivica Todorić i Emil Tedeschi svoje interese vidjeli od samog početka. Todorić kroz tvrtku "Comfort", koja se vodila na Željka Kolića, a nju je poslije kupio Riccardo Mazzucchelli, da bi konačno završila u rukama Tedeschija. Trgovalo se i zemljom jer je Grad osam tisuća metara četvornih prebacio na "Sunčani Hvar", da bi s vremenom završila u vlasništvu jednog pa drugog poduzeća.
Nekako u isto vrijeme kad je taj predivni poluootočić dan u koncesiju na 30 godina, na istovjetan način je lovištem na Paklenim otocima zagospodarila tvrtka "Motorland" GMBH iz Mannheima. U međuvremenu je hvarskim lovcima ipak nešto vraćeno, ali sada sam čula da na Paklenjacima neka engleska tvrtka pokušava kupovati zemlju. Meni je jako sumnjivo što se tamo odjednom određuju granice pomorskog dobra, osobito u Momiča poju na Sv. Klementu, čini mi se da kad unište Pelegrin, da su sljedeći na redu Pakleni otoci — otvoreno tvrdi Đana Fio.

Image Hosted by ImageShack.us

Preveslani otočani

Velika pompa se digla i oko Pokonjeg dola jer su ljudi zemljište prodavali navodno za bagatelu, a sada mu je cijena porasla čak i do 20 puta. Jesu li i tu građani Hvara još jednom preveslani, slično kao što se to zbilo na drugim područjima najsunčanijega škoja?

— Mislim da je Željko Krištofić zemljište u području Pokonjeg dola kupovao po cijeni do 14 eura po metru četvornom, a sada, kad je Planom određeno kao građevinsko, cijena mu seže i do 300 eura po metru. Slična situacija je i sa stravično velikom zonom između Jagodne i Bojanić Bada, gdje su u turističku zonu uključene čak i obradive poljoprivredne površine, koje se nikako ne bi smjele
prenamjenjivati u tu svrhu — kaže hvarska kapetanica.


Zagorec do mora

Zemljište sveprisutnoga generala Zagorca na predjelu ispred Milne je također pokriveno Planom. Je li moguće da i ta turistička zona seže neposredno do mora?

— Istina je da je i Zagorec zemlju kupovao prije usvajanja Plana uglavnom od obitelji Stjepana Matijevića Galija i njegova nećaka Dora Abdulmara, koji je, zanimljivo, na funkciji voditelja Gradskog ureda za prostorno planiranje i izgradnju. Mislim da se radi o nekih 30 hektara, kako oni kažu, zapuštenog zemljišta. Međutim ta se plaža kao zapušteno zemljište kad-tad može privesti svrsi, dok će izgrađena područja zauvijek biti oteta poljoprivredi. General je otvorio i tvrtku "Hvar građenje", pa bi tamo unatoč svemu već uskoro mogli niknuti apartmani na dva kata. Širina poluotoka je samo 70-ak metara, pa se granica građevinske zone spustila do same crte mora.

članak je preuzest sa stranica Slobodne Dalmacije a autor je novinar Mirko Crnčević.

Post je objavljen 22.04.2007. u 18:36 sati.