Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Dan planeta Zemlje

Najveći ekološki problem današnjice je globalno zagrijavanje, zbog čega se događaju klimatske promjene, a uzrok je efekt staklenika.

O čemu se radi?

Sunčeve zrake dolaze na Zemlju, zagrijavaju je, odbijaju se i vraćaju nazad. Zbog stakleničkih plinova, od kojih je najvažniji ugljični dioksid (CO2), Sunčeve zrake se sadržavaju na Zemlji duže nego bi trebale i zbog toga se povećava temperatura na Zemlji. Staklenički plinovi nastaju u industriji, u prometu, u kućanstvima itd. U atmosferi iz godine u godinu ima sve više i više stakleničkih plinova. Prema istraživanjima znanstvenika, nikada u posljednjih 2000 godina, nije bilo toliko kao sada i situacija je sve gora i gora. Stvari su izmakle kontroli i stanje je neprirodno i alarmatno.


Zašto je to opasno?

- povisuje se temperatura, ljeta postaju strahovito vruća, zbog čega je u posljednjih nekoliko godina umrlo tisuće srčanih bolesnika u Europi i drugdje u svijetu, prošle godine usred ljetnih vrućina, iznenada je umro i profesor s moga fakulteta,
- zbog više temperature, zime su bez snijega, i u planinama ima sve manje snijega, propada zimski turizam
- otapaju se ledenjaci. Zbog toga se povećava razina mora, mijenjaju se morske struje. Ako se otopi sav led sa Grenlanda, svuda u svijetu more će se podići za 6 m, a ako se potopi sav snijeg na Antartici, more će se svuda podići za 80 m!
- više temperature pogodne su za razvoj bakterija, virusa, uzročnika bolesti, u posljednjih 20-30 godina, pojavilo se u svijetu, mnogo novih bolesti, poput SARS-a, ebole, ptičje gripe i druge.
- ima sve više elementarnih nepogoda, uragani imaju sve razorniju snagu i ima ih više nego prije
- mijenja se život životinja i biljaka, programirane su po temperaturama i sada se moraju prilagođavati na nove uvjete, što nekim vrstama ne uspijeva; medvjedi ne mogu ići na zimski san, biljke cvjetaju već u siječnju, u Jadranskom moru pronašli su tropske ribe.
-ima sve više suša, sve više pustinja u Africi i Aziji, sve manje vode

Hrvatska je jako mali zagađivač u europskim i svjetskim razmjerima. Najveći zagađivači su: SAD, Rusija, Europska Unija i Kina. Potrebno je puno toga promijeniti, da se smanji količina stakleničkih plinova, barem desetak mjera. Potrebno je proizvoditi aute na biodizel i na plin, prijeći s energije dobivene od ugljena i nafte na energiju vjetra, sunca, vode, na biomasu, treba umjesto običnih žarulja, koristiti štedne žarulje, treba saditi puno šuma i prestati uništavati tropske kišne šume, industrija treba uvesti pročiščivače ispušnih plinova itd.

Neka nam Bog pomogne, da se stanje popravi i da se s vremenom vrati u normalu!


Post je objavljen 21.04.2007. u 23:53 sati.