Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/julymorning

Marketing

Salvador Felipe Jacinto Dalí Domenech, Markiz od Pubola - SALVADOR DALI

"Svako jutro kada se probudim osjetim izuzetnu radost - radost što sam ja Salvador Dali - i pitam se, "Što će novo i lijepo ovaj Salvador Dali danas postići?" - Salvador Dali.

Rekao je:

"Ne boj se savršenosti - nikad je nećeš doseći."
"Postoji samo jedna razlika između luđaka i mene - ja nisam lud"
"Raj nije gore, već u srcu čovjeka."
"Muzika uz večeru uvreda je i kuharu i violinisti."
"Najiskrenije želje žene moraju se proučavati sa njenih zatvorenih očiju."
"Kad neka žena kupuje mušku košulju, onda je zaljubljena. Kad je pegla, onda je udata. Ako pri tome i pjeva, ona je i prvo i drugo."
"Protivim se monotoniji, podržavam raznolikost,
protivim se ograničenju, podržavam divlju strast,
protivim se jednoobraznosti, podržavam hijerarhiju,
protivim se špinatu, podržavam puža sa njegovom kućicom."

Figueres, 11. svibnja 1904. – Torre Galaeta, 23. siječnja 1989.), španjolski slikar, pisac, dizajner i autor filmova.

Bio je jedan od ključnih ličnosti u nadrealističkom pokretu , i njegov enormni talent za samo-publicitet učinio ga je slavnim u svijetu.

Isprva je bio futurist i kubist, a poslije jedan od najistaknutijih nadrealista. Kombiniranjem najheterogenijih detalja, koji su često dani u prostorno deformiranim odnosima, ali slikani realističnim načinom, konstruira iracionalan i sablastan svijet vizija iz grozničavih snova i halucinacija ("Postojanost pamćenja", "Žirafa u plamenu", "Gala", "Mekana konstrukcija s kuhanim grahom - predosjećaj Građanskog rata", "Posljednja večera").

Ilustrirao je Dantea i Cervantesa. U svojim knjigama ("Tajni život Salvadora Dalija") i konferensama isticao je bez rezerve "veličinu svoga genija". S Luisom Buńuelom snimio je avangardističke filmove "Andaluzijski pas" i "Zlatno doba", a radio je i uspjele inscenacije i kostime za balete.

Dalí se rodio u mjestu Figueres, Katalonija, 11. svibnja 1904. Njegov otac, don Salvador, bio je javni bilježnik i ateist, a njegova majka Ana Maria, bila je odana katolkinja. Njegov stariji brat, koji se također zvao Salvador, umro je 9 mjeseci prije Dalíjeva rođenja. Dalí je kasnije napisao da se bolesno identificirao sa svojim imenjakom i da je imao neopisivo veliku potrebu za pažnjom. Prema tvrdnji iz njegove autobiografije Tajni život Salvadora Dalíja (1942)., Dalíjevo djetinjstvo bilo je obilježeno halucinacijama i neobično jakim emocionalnim iskustvima, iz kojih su kasnije oblikovani mnogi njegovi snovi i obsesije.

Već od rane dobi Dalí je pokazao talent za umjetnost. Između 1921. do 1926. studirao je umjetnost u Madridu. Dalí je 1924. suspendiran na godinu dana zbog neposluha, a 1926. je izbačen zbog njegovog buntovnog ponašanja, koje je uključivalo slučaj kada je odbio analiziu jer je bio uvjeren da njegovu učitelji nisu bili dovoljno kvalificirani da bi ga ocjenili. No, u tom preiodu do savršenstva doveo je svoju sitničavu tehniku crtanja tako što je odmjerio snage nizozemskih majstora mrtve prirode iz XVII. stoljeća i francuskih žansrovskih slikara iz XIX. stoljeća. Dalíjeve slike koje je izlagao na raznim studentskim izložbama privukle su pažnju mnogih, te je on 1925. imao uspješnu izložbu u Barceloni. U svojoj ranoj fazi stvaranja Dalí je bio inspirian apstraktnom umjetnošću svojih sunarodnjaka Pabla Picassa i Joana Miróa, te je eksperimentirao raznim avangardnim stilovima, uključujući i kubizam. Nakon 1928. vratio se svom ranijem interesu u metafizičku umjetnost talijanskih slikara Giorgia de Chiricoa i Carla Carrŕe. Velika zabrinutost metafizičkih slikara sa evokativnom moći simbola sugestirala je namjernu istragu slika snova prema principima Sigmunda Freuda, oca psihoanalize.
1917: slikanju i chiaroscuru ga uči profesor Juan Nunez. Prva izložba u roditeljskom stanu.
1919: prva javna izložba u gradskom kazalištu u Figuresu. Dali ima samo 15 godina.
Izbačen je sa Akademije jer je odbio pristupiti ispitu, rekavši da zna više od profesora koji ga treba ispitati.
Godine 1929. Dalí se seli u Pariz i službeno postaje nadrealist
1983.Završava svoju posljednju sliku "Lastavičji rep".
Pokopan je u Dalí muzeju, kojeg je osnovao 1974., u rodnom mjestu. Još jedan muzej koji je posvećen pretežito njegovim djelima nalazi se u Saint Petersburgu, Florida.
U oporuci je svu svoju imovinu i umjetnička djela ostavio Španjolskoj.

Salvador Dali sa četiri je godine želio biti kuhar, sa sedam
Napoleon, a sa jedanaest samo on Salvador Dali.
Tako je barem tvrdio.
Bio je nazivan i genijem i pukim šarlatanom, no, i oni koji su ga potcjenjivali, kupovali su njegove radove. Salvador Dali jedan je od onih rijetko genijalnih umjetnika koji su svoju viziju uspjeli ostvariti ne samo u umjetnosti već i u životu
Obožavao je rakove i školjke, hranu koja svojim oblikom i oklopom čuva nutrinu i sadržaj te se otkriva samo pravim znalcima. U toj hrani prepoznavao je erotičnost i snagu. A od svega je najviše mrzio špinat. Za njega je špinat bio "bezličan poput slobode".
više puta dnevno spavao je po 15 minuta, a to je postizao tako što je spavao sjedeći i držeći u ruci žličicu koja bi mu, čim bi zaista zaspao, ispala u metalni lavor te ga probudila.


Mnogi su mislili da je Dali pri stvaranju svojih djela uzimao drogu zbog slika koje prikazuju nastran i sablastan svijet, ali je on to demantirao: "Nikad nisam uzimao drogu, jer sam ja droga. Ja ne govorim o mojim halucinacijama, ja ih izazivam. Uzmite me, ja sam droga"

Genije je





Post je objavljen 20.04.2007. u 22:33 sati.