Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Novi udžbenici za novo doba

Ministarstvo je nedavno objavilo popis odobrenih udžbenika za šk.god. 2007/08. Mnogo udžbenika je odobreno, a ovo je priča o onima nevedenima na listi pod red. br. 822 i 825:
Ivan Mrkonjić, Jadranka Ožanić, Matematika 1,
Ivan Mrkonjić, Jadranka Ožanić, Matematika 2.
Riječ je o udžbenicima s pripadajućim zbirkama zadataka za tehničke škole u izdanju nakladničke kuće Neodidacta iz Zagreba.
Evo što kaže glavni urednik Branko Pasanović u predgovoru (isti je u obje knjige!): "Pojava udžbeničkog standarda u 2004. pred sve postojeće udžbenike stavila je vrlo složene zahtjeve za izmjenama. Kako je često puno teže popraviti postojeće nego napraviti novo, odlučili smo se za ovo posljednje. ... Tako jasnoća, preglednost, ... i privlačnost moraju biti obilježja novog udžbenika za novo dijete i novo društvo."

Neugodna mi je dužnost upozoriti da ove knjige nipošto nisu nove, a sve okolnosti koje prate njihovo pojavljivanje tužan su primjer svega i svačega za što je teško naći prave riječi. Evo kako.

Kad je Neodidacta podnijela zahtjev za odobrenje spomenutih udžbenika, Ministarstvo je, slijedeći uobičajenu proceduru, oformilo stručno povjerenstvo za ocjenu. Povjerenstvo je ustanovilo sljedeće:

Matematika 1 je prijepis istoimene knjige čiji su autori J. Ujević i B. Pecak. Ne samo prijepis; iste slike, isti primjeri, ista grafika, isto sve. Nije čudo: i original je objavljen u izdanju Neodidacte, 2004.
Slično, Matematika 2 je također više-manje prijepis istoimene knjige autora J. Ujevića iz 2004. u izdanju, pogađate, Neodidacte.
Događalo se i prije, reći ćete. Da, samo što je to ovdje tek početak zapleta. Onomad, 2004., I. Mrkonjić bio savjetnik u Zavodu za školstvo i recenzent, a ne autor, spomenutih "originala". Danas I. Mrkonjić radi na drugom poslu te time, kao autor, prestaje biti u sukobu interesa. Istovremeno, danas je J. Ujević savjetnik ministra, te zato, prema članku 5 Zakona o udžbenicima, ne može biti autor udžbenika.
Povjerenstvo je zaključilo da su Mrkonjić i Ujević sve vrijeme radili zajedno, prikrivali svoje autorstvo u vrijeme kad su bili/jesu službenici Ministarstva i time bili u poziciji da te udžbenike protežiraju. Što je najgore, svaki put kad bi u naslov stavili drugu kombinaciju autora, udžbenik bi proglasili novim!
Zato je Povjerenstvo oba udžbenika odbilo preporučiti opisavši u svom izvješću sve ove okolnosti i ocijenivši svu tu rabotu teškim sukobom interesa.

Naivni ste ako mislite da je ovdje kraj. Ministarstvo je udžbenike izadavaču vratilo na tzv. doradu. To je uobičajena procedura kad povjerenstvo uoči u ponuđenom udžbeniku kakve sadržajne ili metodičke nedostatke. Nakon dorade u roku od 15 dana, nakladnik onda vrati udžbenik s ispravljenim greškama, te se ovaj onda prihvati ili ne prihvati.
U ovom slučaju dorada je uspjela i eto nas na listi pod br. 822 i 825! Ne znam kakva se to crna dorada mogla izvršiti u 15 dana. Jesu li Mrkonjić i Ožanić u 15 dana napisali nove knjige? Ili su sve vrijeme potrošili na prikrivanje "sličnosti" i brisanje tragova. Možda zna glavni novi-udžbenik-za-novo-vrijeme-urednik u Neodidacti, možda znaju i u Ministarstvu, možda znaju i autori.

Mene to više ne zanima. U cijeloj priči meni je najvažnija jedna druga stvar i zato i ovaj post. Kako to može biti da unatoč ovako teškoj kompromitaciji i Ministarstvo i izdavač i autori inzistiraju? Otkud im optimizam i volja da ustraju na objavljivanju ovih udžbenika? Što su mislili kad su čitali izvješće povjerenstva? Kako su se osjećali za vrijeme "dorade"? Kako je moguće da ih nije briga?



Post je objavljen 18.04.2007. u 21:29 sati.