Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/friends6

Marketing

Za one koji možda ne znaju „Prijatelji” su bili popularan sitcom u produkciji NBC-a, a svoj početak bilježe davne 1994.godine. Nastali su prema ideji Davida Cranea i Marte Kauffman. Imali smo ih priliku gledat i na našoj nacionalnoj televiziji, a prikazani su u velikom djelu svijeta i u svojih deset sezona su privukli velik broj gledatelja.

Kako se to obično, ali rijetko kaže „ serija koju je hvalila i kritika i publika“ . Serija je iako je imala relativno dug period prikazivanja uspjela zadržati cijelu orginalnu glumačku ekipu, od šest glavnih glumaca pa sve do onih sporednih, od početka do kraja jednog lika povezivali smo sa jednim licem, a ne kako je to često pojava sa dva ili više glumaca koji su se izmjenjivali tokom godina. „Prijatelji“ su od svoje temeljne glumačke ekipe koju čine Jennifer Aniston, Courtney Cox Arquette, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Matt LaBlanc i David Schwimmer stvorili „poznate face“. Upravo je ovaj sitcom bio njihova karta za „visoko“ društvo Hollywooda.

Radnja prati živote, međusobne odnose, ljubavi i humoristične situacije šestero prijatelja- Rachel, Phoebe, Monica, Ross, Chandler i Joey. Redovito su se pojavljivali i konobar Gunther (u čak 57 epizoda), Rossovi i Monicini roditelji Jack (21 epizoda) i Judy (20 epizoda). Od važnijih likova još se je pojavljivala i Janice Litman (18 epizoda) koja je hodala sa Chandlerom, a ostala je zapamćena po svome iritantnom “Oh My God”, Rossov sin Ben, te Mike Hanigan za kojega se Phoebe udaje u posljednoj, desetoj sezoni. U seriji su između već spomenutih poznatih glumaca, gostovala i brojna poznata lica kao Brad Pitt koji je u stvarnom životu muž Jennifer Aniston koja glumi Rachel, Alec Baldwin kao Phoebein iritantno optimistični dečko, Winona Ryder kao Rachelina prijateljica koja je u nju zaljubljena, Danny DeVito kao ostarijeli striper, Bruce Willis kao otac Rossove djevojke (zanimljivo je da je u jednoj epizodi glumio besplatno zbog oklade koju je izgubio od Chandlera odnosno, Matthew Perrya), Reese Witherspoon i Christina Applegate kao Racheline razmažene sestre, Gary Oldman i mnogi drugi…



Naših šest junaka, šestero prijatelja živi u New Yorku gdje se odvija većina radnje. Najčešće pozicije odvijanja radnje su dva stana u kojima naši junaci izmjenično žive, jedno od glavnih pozicija je i kafić “Central Perk”, a periodično se ubacuju i Rossov i Phoebein stan te bezbroj jednokratnih lokacija. Sami likovi prikazani su dubinom koja priliči jednoj tako popularnoj i dugotrajnoj seriji. Tako se kod svakog lika jasno očituju njihove vrline, ali naravno i mane kojima je u ovoj seriji posvećeno jedanko pozornosti. Ova serija prikazuje skupinu prijatelja koji uče upravo to, živjeti sa manama onoga drugoga, ali i sa svojima pošto oboje u stvarnom životu, kojeg je ova serija donekle i prikazivala, može biti izrazito teško. Ovakav prikaz mana kroz humor, te prikaz “običnih ljudi”, a ne “savršenih, plastičnih, čovjekolikih bića” je jedna od stvari koja je zasigurno privukla toliki broj gledatelja “Prijatelja”.


Post je objavljen 18.04.2007. u 16:25 sati.