Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Ne volem

Ne volim: kad ljudi za svoja sranja krive druge, a punoljetni su i te izbore su donjeli sami, ne volim one koji zastupaju tezu moja purica je naukusnija i moje selo je najbolje a iz istog se nisu pomakli zadnjih 30 godina, ne volim nacionaliste, aljkavost (ti ce vam prvi predbaciti vasu pedantnost), ne volim orehnjacu, mast na mesu, one koji kazu da citaju samo strucnu literaturu, a onda kad krenu znaju sve o ivi majoli, dok vi mozda ni pojma nemate cime se ona tocno bavi, ne volim nametnutu tradiciju i ne volim kad se "mora", ne volim toplo mlijeko, slabu kavu i ljude koji su ni vrit ni mimo, kad netko tko je MENE nazvao, a nije dijete te kaze – ajde pogodi tko te zove rolleyes. Ne volim Francuze i to ne generalno nego samo one s kojima sam imala jako losa iskustva, utjeha je da ih nitko u cijeloj kuci ne voli (je Francuzi su kat ispod nas) koji znaju tocno kakvi su Balkanci i za sve su im krivi, a sami su uvijek najbucniji i najdivlji bilo gdje – pa tako i kuci u kojoj zivim. Tesko da covjek povjeruje da su oni neke veze imali s gradjanskom revolucijom.
Sva sreca da tako misle i ostali, naime mi smo jedina obitelj koja se nije zalila na njih pazikuci. Ne volim ljude koji mlohavo stisnu ruku, ne volim hipohondre, ne volim kad me neki salasti predinfarktni lik okarakterizira da zivim prezdravo a da bi se uopce voljela, usput pobrise pola litre znoja sa svog zdravog i ljubljenog cela, znoj je iscurio dok je prosao po hodniku, treba i pomicati to s ljubavlju pofutrano tijelo. Ne volim lijene ljude. One koji stalno kukaju. Obicno su u obje kategorije isti pojedinci. One koji vam tak opisu svoj dan da zbrojite sve i skuzite da njihov dan ima 43 sata eek i prepristojni ste da im kazete da lazu. Ne volim kukavice. Ljude koji ne vole zivotinje. One koji zive na racun drugih. Osobe ciji je ego tak povredljiv da bi radije i dalje drzale krivu informaciju na tapeti nego dopustile da ih se ispravi i ne drzi nevine u krivoj procijeni.
Ne volim kad ljudi kopiraju tekstove s neta, a tak su plitki da kopiraju i rijeci koje nikad pa ni tad ne koriste, potpisu ih kao svoje, meni netko neupleten u pricu posalje linkove na iste – osim sto od citatelja rade budalu i prodaju vam muda pod bubrege, dovedu vas da razmislite zasto vi sami neke svoje tekstove pripremate po 3 – 4 sata ( i mnogo zapisivanja hodajuci po parfumerijama, apotekama itd.) kad ih drugi bez pol frke iz sluzbenih casopisa ukradu?
Nije bas da se nesto ljutim zadnjih dana, dapace ide mi opustanje. Ali nakupilo se pod zadnje seratora-plagijatora. A imam neku devizu, hvala joj sluzi me duze sasvim dobro – bolje sam nego u losem drustvu.
Ne volem natrpane prostore, toplu Fantu, sms, kasnioce, zasuseni Tipp-Ex, meko kuhano jaje, izrast.

Tak, sam sam zbrojala sve kaj ne volem, sve ostalo volem ;-) dakle ljude koji znaju preuzeti odgovornost, ljude otvorena pogleda, pedantnost i tocnost, temperament, sposobnost priznati svoje greske, hrabrost biti svoj a ne biti kako se sika, hladno mlijeko, jaku kavu, kolace s kremom, sjevernjake i moto: brinem svoja posla i ne guram nos u tudje zivote. One koji postuju i njeguju svoj duh i tijelo. A volim bome i Pringles Sour Cream, pogotovo od kad su napravili "maleno, savijest mi je samo na pola umrljana" pakiranje.

Ako se pitate ide li ovaj tekst vas, znaci da ide. I obrnuto. Svaka slucajnost sa stvarnim osobama je namjerna.

Nego sto volim, inacicu ovog na dasci kuhinjskog prozora, volim i kocke od jagode a i djurdjice (ili zvoncice?) koje mi je on za vikend donio, a sve pod izlikom odlaska po slatkac.



Kocke od jagode:

450 grama lisnatog, 2 pudinga vanilije, 1 litra mlijeka, 120 grama secera, 2 paketica vanilin secera, 2 vrecice zelatine, 200 ml slatkog vrhnja, 1 kila jagoda, 2 preljeva za tortu, 1/2 litre soka od ribizla i jos malo secera.

Odlicno je ljeti, hladno i osvjezavajuce a brzo je gotovo. Lisnato se odmrzne, rubovi se premazu vodom i stavi se na od vode vlaznu protvu i nekoliko puta se probusi vilicom. Pece se 15 minuta na 220 stupnjeva, dok se to hladi, skuha se puding sa obicnim i vanilim secerom, u tome se rastopi zelatina i dobro izmjesa. U hladnu kremu se umijesa tuceni slag, sve se premaze preko lisnatog, stave na to prepolovljene jagode i napravi se crveni preljev za tortu. Dobro ohladiti u frizideru.

U sezoni se kod nas pojede dnevno barem pola kile friskih, za vikend i kila po danu. To nije puno, ali nije ni malo na 2 odrasle osobe. Prodali bi se za jagode.


Post je objavljen 21.04.2007. u 16:04 sati.