Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

Glavaš

Branimir Glavaš opet je u pritvoru iz kojega se već jednom izvukao štrajkom glađu. Ovoga puta u pritvor je otišao nekom vrstom javne predstave: okružen prijateljima, odjeven u generalsku odoru, nakon političkog govora s balkona svoga stana i još jednog kraćeg pred samim zatvorom. Osnovna poruka njegova obraćanja javnosti je ta da se tu ne radi ni o kakvom normalnom pravosudnom postupku prema nekome koga se ipak tereti za najteža djela, nego o montiranoj optužnici i političkom procesu.
Ne bih rekao da se u današnjoj Hrvatskoj vode politički procesi, dakle, takvi sudski postupci u kojima se na temelju fabriciranih dokaza nekoga šalje u zatvor zbog toga što on politički djeluje ovako ili onako, zapravo, ne znam ni za jedan takav, ali primjećujem da se neki pravosudni procesi ne vode, iako bi ih po svemu sudeći trebalo voditi, jer oni protiv kojih bi se takvi procesi vodili, uživaju zaštitu politike.
I nekako mi se čini da je takvu političku zaštitu uživao upravo Branimir Glavaš.

Napad na Glavaša, napad je na HDZ
grmio je ne tako davno dr. Ivo Sanader, proglašavajući Glavaša perjanicom HDZ-a, a onda, onog trenutka kada se Glavaš odmetnuo od svoga nominalnog šefa i pokazao prkos, zaštita je s njega skinuta i on je normalno izručen djelovanju policije i pravosuđa.
I da, nije se HDZ odrekao Glavaša zbog toga što su u toj stranci počeli sumnjati da je on upleten u ratne zločine i da im, tako upleten, smeta i kvari političku sliku što ju nastoje stvoriti o sebi samima, nego su se Glavaša odrekli samo i isključivo zbog toga što je odbio biti stranački poslušan i što je pokazao svojeglavost kakvu ipak nisu mogli otrpjeti.
Glavaš danas govori ono što je HDZ govorio jučer: ne može se naše generale teretiti ni za što, a kamo li za ratni zločin, jer to ruši dignitet domovinskog rata i svaki je takav proces zapravo politički progon bez obzira na to sudi li se Norcu, Glavašu ili nekom trećem.
A mi, koji se danas ne slažemo s Glavašem i njegovom tezom o političkom procesu, kao što se ni jučer nismo slagali s HDZ-om kada je za svaki pokrenuti proces protiv bilo kojeg generala tvrdio da je politički motiviran, kažemo: ne postoje dvije različite pravde, jedna za generale, a druga za obične vojnike i ne sudi se nikome zato što je bio general, nego samo i isključivo zato što postoje dokazi da je učinio zločin, a zločin, svaki zločin, generalov, vojnikov ili onaj koji je počinio civil, mora se istražiti i kazniti.


Post je objavljen 18.04.2007. u 12:06 sati.