Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/reforum

Marketing

Književnost s bloga više se ne može zaobilaziti

evo jednog oglednog primjera sukoba interesa :) novinar piše komentar na događaj koji je organizirao. mislim, stvarno... dakle, tekst je evo danas objavljen u novom listu. na webu je i fotka, ali nju mogu pogledati samo sretnici pretplaćeni na online izdanje riječkog dnevnika. a baš smo lepi: dominiraju dvije biljarske kugle bookalete i mene, kao i dariov pametni potiljak. dario, a di je bilandžić?

UZ PETI ReForum UDRUGE ZA UMJETNOST I KULTURU MLADIH »parNas« POSVEĆEN BLOGERSKOJ KNJIŽEVNOSTI


Blogerskom festivalskom feštom u internet caffeu »Cont«, u kojoj nije bilo pobjednika i gubitnika, proteklog tjedna završio je peti ReForum, manifestacija koja se održava dvaput godišnje, a osamostaljeno je književno-kulturno-umjetničko događanje u organizaciji Udruge »parNas« koja izdaje i časopis »Re«. U nešto boljim produkcijskim uvjetima no proteklih godina, a zahvaljujući uvrštavanju u Program javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, ovogodišnji je forum bio dvodnevno okupljanje aktera blogerske scene u Hrvatskoj, potaknuto svojevrsnim tematom blogerske poezije u posljednjem, 11. broju časopisa »Re«.
Prvi dan, u petak, u lounge baru »Indigo« održan je okrugli stol na temu blogerske književnosti, a sudionici su u nešto više od sat i pol programa prisutnima predstavili blogersku književnu scenu – od njenih pjesničkih početaka pa do recentnih ukoričenja i sve sadržajnije afirmacije u tiskanim medijima.


»Filtriranje« blogera

Gosti poput proslavljenog i nagrađivanog blogera Vlade Bulića, zatim Krune Lokotara, urednika i FAK-ovog gurua svjesnog mogućnosti bloga kao još jednoga alata za književno emancipiranje, ili prvoga ukoričenog blogera Darija Rukavine, moderatora tribine, kao i ostali znani i manje znani blogeri, redom su priče, a redom poetsko-proznih oprimjerenja rekreirali dio atmosfere s bloga kao demokratičnog i otvorenog medija dostupnog svima. No i takvoga na kojemu u punom smislu riječi ima svega, kakvosno i količinski, što opet dovodi do goruće potrebe za kakvim-takvim usustavljivanjem ili filtracijom sadržaja za korisnike koji nemaju vremena probijati se kroz šumu novih i starih blogova.
»Filtrirani« blogeri predstavili su se zato u subotu u »Contu« u bogatom interaktivnom programu koji je uključivao čitanja, komentiranja, bloganje, nagrade... Voditelj je opet bio Dario Rukavina – Porto, a svojim su se pjesmama i prozom predstavili: Sandra Obradović – Echoe, Tihomir – Wall, Sonja Miličević – Misericordia, Vlado Bulić (»pokojni« Denis Lalić), Maja Hrgović – Manistra, Deniver Vukelić – Korvin, Vlado Gašperov – Miško, Dario Rukavina – Porto te riječka gošća »izvan protokola« j-zlo.
Pokušaj da se rekreira interaktivnost i otvorenost što karakteriziraju blog kao medij naznačila je još medijska najava pokretanja bloga na adresi: reforum.blog.hr na kojemu će i online posjetitelji moći komentirati pročitano. Tijekom večeri tako je na kompjutorima u »Contu« bio otvoren upravo navedeni blog na koji su online i »offline« posjetitelji ostavljani svoje komentare na tekstove koji su bili upisivani na blog u trenucima čitanja. Nakon pauze koja je uslijedila poslije čitanja, literati su s bloga dobili priliku komentirati brojne komentare, što je ujedno označilo i vrhunac te kraj ovoga, za riječke prilike, unikatnog književnog događanja.


Brojač posjeta

Dva događanja u kojima se riječkoj, ali i online javnosti predstavio dio blogerske populacije što se bavi književnošću, s teorijskog je i praktičnog aspekta pokazalo da je književnost na blogu mlada, živa, te da u mnogim svojim oprimjerenjima ne zaostaje za »papirnatom«. Također, književnost je to koja se ni strukturno ne razlikuje mnogo (ili uopće) od svoje Gutenbergove inačice, što ponekad može i začuditi s obzirom na (neiskorišteni) potencijal elektroničkog medija. No činjenica da brojač posjeta koji se vrti na svakom blogu sve više parira broju prodanih primjeraka knjiga dala je misliti i samim nakladnicima i urednicima, koji svoje nove pulene sve češće traže upravo među blogerskom populacijom.
Blogerska književnost, odnosno književnost na blogu kao njeno točnije određenje, postaje tako faktor koji se više ne može zaobilaziti želi li se steći potpuni uvid u književnu produkciju nekoga prostora. Uz sve ograde pritom postavljene.

Davor MANDIĆ


Post je objavljen 18.04.2007. u 11:41 sati.