Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Sifra:"MONSTRUM"-"SPREM`TE SE,SPREM`TE CETNICI..."-2

"SLOBODA SE MORALA SKUPO PLATITI"
Kad vise nismo mogli izdrzati,prijavili smo se kod MIROSLAVA TADICA za razmjenu.Nismo imali ni novca
ni hrane posto su nam cetnici bili sve oduzeli.A Miroslav Tadic je od nas trazio po 5000 DM da bi nam omogucio razmjenu.To isto je radio i njegov kolega SVETO-CRNOGORAC.PRIJE RATA JE BIO NASTAVNIK U SAMCU.
Ostali smo u Bosanskom Samcu,jer nismo mogli platiti razmjenu,mada smo se prijavili na samom pocetku srpske agresije.
Nastavnik Sveto-Crnogorac nas je u svim prilikama nastojao poniziti.Kad god bi me sreo,zagledao bi me i pitao da li mi ista moze moj muz:"CEKAJ ME,UBRZO CU TI NAVRATITI DA VIDIS KAKO CRNOGORAC KARA",govorio mi je i uvijek dobacivao sa podsmijehom:"HTJELA BI VANI SVOJIM BALIJAMA.NE VALJA TI OVDJE U SRPSKOJ SA NAMA..."
Bila je jesen,mislim da je bio kraj oktobra 1992.godine,kada je jednu vecer,oko 21 sat,neko pokucao na vrata nase kuce.Bili smo spremni da tu vecer,iz sigurnosnih razloga,nocimo kod nasih prijatelja u Samcu.
Kcerka je sa svojom malom bebom,pola sata prije,otisla kod rodjaka svoga muza...
Dvoumili smo se da li da otvorimo.Moj muz je ugasio jednu sijalicu u kuci,a onda se zaculo jako lupanje na vrata.Digla sam se i otvorila ih.Na pragu kuce stajala su dva muskarca.Jedan je bio u civilu,a drugi u cetnickoj uniformi.Prepoznala sam onog u civilu.BIO JE TO SVETO-CRNOGORAC.
Ne pitajuci nista,usao je u hodnik pa u sobu,a sa njim je i onaj u maskirnoj uniformi.U sobi je bio moj muz,koji je skocio i upalio sobno svjetlo."Evo nas,dosli smo da vas obradujemo.Vase balije ce vas primiti i nece trebati po 5000 maraka.Sredio sam da bude po 2000 DM",oglasio se nastavnik Sveto-Crnogorac
i sjeo na kauc.To je ucinio i uniformisani cetnik.Kasnije sam,po znakovima na uniformi i po naglasku,
zakljucila da je pripadnik"Belih Orlova"iz Srbije.Sveto je trazio alkohol i mezu,a mi u kuci nismo imali nista.Rekli smo im da nemamo ni jedne marke i da smo odustali od te razmjene.On se cerekao i poceo nas vrijedjati,govoreci mome muzu da nije musko i da sam mu se ja sama nudila da spavam sa njim.Moj muz je sutio,a i ja nisam htjela da reagujem...Nakon 10-15 minuta naredio je mom muzu da me povali na tepih i da sa mnom pred njima ima seksualni odnos.Oboje smo ga molili da nam to ne cini,da je to grijeh,a on je izdigao tri prsta ruke iznad glave i grmio da to moramo uciniti jer mi vise nismo mogli biti u Samcu muslimani,vec pravoslavci.Ja sam plakala i molila da nas postede tog straha,ali SVETO- CRNOGORAC JE BIO UPORAN.Naredio je Srbijancu da nas kolje ako se ne budemo svukli.Ovaj je to jedva docekao.Izvadio je noz i zabio ga u pod ispred sebe.
"ONDA JE POCEO PLAKATI I MOJ MUZ..."
Morali smo se svuci potpuno goli,dok su se oni smijali.Muz je legao na mene dok sam ja vriskala od placa.Onda je poceo plakati i moj muz.Mi smo ponizeni i bespomocni plakali,a cetnici su se grohotom smijali.Nakon 10-15 minuta stravicnog mucenja,podigli su sa mene moga muza i nisu dali da se obuce.
Sveto mu je rekao:"SAD CES VIDJETI KAKO PRAVOSLAVAC,CRNOGORAC,TUCA MUSLIMANKU!"Skocila sam sa poda a on me je jako udario sakom u vilicu i oborio me.Srbijanac je prinio noz uz vrat moga muza i ja sam se morala opustiti.
Sveto-Crnogorac me je silovao na sve moguce nacine,a onda su se zamijenili.On je drzao noz nad mojim muzem a silovao me Srbijanac.Orgijanje Srbina i Crnogorca trajalo je u nasoj kuci gotovo do ponoci,kada su likujuci i pjevajuci cetnicke pjesme otisli,a nas dvoje ostavili posramljene i uprljane.Muz je plakao sa mnom i tjesio me.Poslije me je dugo kupao pa legao uz mene,cijelu vecer drzeci me zagrljenu,
jer oboje nismo mogli oka sklopiti...
Cetnici su i poslije njih cesto dolazili u nasu kucu da nas kontrolisu.OBICNO SU SLALI NASERA SEJDICA,BOSNJAKA,KOJI JE BIO NJIHOV BIJEDNI SLUGA I ULIZICA.Provjeravali su da li smo kod svojih kuca ili smo negdje drugdje,da li se krijemo po podrumima,sklonistima...
Na radnu obavezu morali smo ici svaki dan...STEVICA BOGDANOVIC je pravio raspored.Ako bi neko od nasih Bosnjaka,zbog bolesti,morao traziti postedu od radne obaveze,Stevica Bogdanovic je slao svoje cetnike da ga pretuku.
Radna obaveza,maltretiranja,tuce,pljackanje,otimanje,silovanje,trajale su sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma,pa i kasnije.
Tukli su nas cim su stigli,sta im je bilo pri ruci.Tukli su nas palicama,motkama...Da bi nas ponizili tukli su nas do besvijesti a mnoge zene su silovali.Mislim da je u Samcu bilo malo zena koje nisu bile silovane.
ZNAM DA SU SILOVALI I STARICU HALIMU OD 70 GODINA,ciji se muz kasnije u Samcu objesio.
"NISTA NIJE TOPLIJE OD SLOBODE"
Muza su mi posebno tukli,gotovo do besvijesti.Izbijali su mu zube.Oboje smo padali od gladi i iznemoglosti,ali kada bi pali od iznemoglosti onda bi nas tukli da po tri dana nismo mogli doci sebi.
Kada smo bili na radu,branju kukuruza i krompira,cetnici su znali odvesti sa njive mlade zene i silovati ih u siprazju.
Govorili su nam da smo Alijina-balijina vojska,da ce nas sve poklati,da uskoro nece biti ni Alije ni nas Bosnjaka,jer ce nas pobiti posto nismo prihvatili njihovu Veliku Srbiju,a da jesmo,oni nas ne bi dirali...
Muke nas Bosnjaka nisu potpuno prestale ni poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma,te smo muz i ja rijesili da nocu,posto nismo imali para za prevoz,krenemo pjeske prema Srebreniku.Nismo znali ni gdje su minska polja,ni gdje su cetnicki policijski punktovi,ali smo,ipak,sretno stigli na slobodu,nakon pjesacenja koje je trajalo cijelu januarsku noc,punih 12 sati.


Post je objavljen 17.04.2007. u 15:04 sati.