Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rant

Marketing

SFeraKon 2007 posvećen cyberpunku

Nema me jer radim... Previše.

A jedna od stvari koje radim je... SFeraKon.

U Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva će se od petka 20.04. do nedjelje 22.04. održati SFeraKon 2007. SFeraKon je najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, a ove se godine održava 29. puta za redom. Konvenciju organizira target=_blank>SFera, društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba. Ove godine očekuje se oko 800 posjetitelja, mahom vjernih zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i srodne žanrove.

SFeraKon 2007 je u znaku cyberpunka. Cyberpunk je podžanr znanstvene fantastike nastao 1980. godine, a njegova je osnovna tema sukob između hakera, umjetne inteligencije i megakorporacija. Radnja takvih djela najčešće se odvija na Zemlji i to u bliskoj budućnosti čime se naglašavaju posljedice koje tehnologija ima na društvo. Najpoznatiji predstanici cyberpunka su William Gibson, Bruce Sterling, Pat Cadigan, Rudy Rucker i John Shirley. Danas je cyberpunk mnogo više od književnosti. To je pokret čije se ideje ostavile traga na filmu (Matrix, Minority report, Ghost in the Shell...), u glazbi (rave, tehno, Billy Idol objavio album Cyberpunk), modi (industrial fashion, gothic fashion...), videoigrama (RPG...), arhitekturi (Sonyjev centar u Berlinu) i drugim područjima. No, vjerojatno najveći utjecaj cyberpunk je izvršio na razvoj Interneta i generacija koje danas koriste taj medij.

Počasni gost SFeraKona 2007 je Bruce Sterling, jedan od najboljih cyberpunk autora i jedan od začetnika ovog podžanra znanstvene fantastike. Sterling je profesor medijske kulture i dizajna na sveučilištima u Kaliforniji i Švicarskoj, futurist, kolumnist kultnog časopisa WIRED, pokretač projekta Dead Media ( i utemeljitelj tehno-ekološkog pokreta Viridian Design Movement. On je tvorac desetak riječi, tzv. "sterlingizama", koji se koriste u engleskom jeziku. Najpoznatiji sterlingizam je slipstream, žanr na pola puta između mainstreama i SF-a. Posjetitelji SFeraKona 2007 moći će se sa Sterlingom upoznati i razgovarati u petak, a u subotu i nedjelju moći će poslušati njegova predavanja o cyberpunku i futurologiji.

Središnji događaj SFeraKona 2007 je Svečana skupština u subotu 21.04. u 20h, u okviru koje će se uručiti nagrade 'SFERA', te nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove. Dodjelu nagrada vodit će Krešimir Mišak (urednik HTV-ovih emisija "Na rubu znanosti", "Umnjak", frontmen grupe Hakuna Matata, bloger i nagrađivani pisac znanstvene fantastike) i Bruce Sterling, koji će pobjednicima uručiti nagrade SFERA. Najmlađe pobjednike, odnosno dobitnike "SFERICA" tradicionalno nagrađuju nakladnici sudionici SFeraKonskog sajma knjiga, a ove godine su posebni sponzori nagrada za djecu i mlade Algoritam, Golden marketing, Blitz film & video, časopis National Geographic Junior i Planetopija.

Na konvenciji će se predstaviti i niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom i fantastikom. Organizirane su igraonice, turniri i demonstracije RPG igara, sajam knjiga, prodajna izložba i nakita i radionica izrade nakita, predavanja o nizu tema vezanih uz znanstvenu fantastiku, fantastiku i horor, te zabavni program koji uključuje tematske kvizova, među kojima je i Bočkoteka, opći kviz znanja o znanstvenoj fantastici u književnosti, filmu, likovnoj umjetnosti i glazbi s posebnim naglaskom na hrvatsku produkciju u žanru. Najuspješnije natjecatelje Bočkoteke očekuju poklon-bonovi Algoritma. Mlađi posjetitelji SFerakona 2007 mogu razgledati izlobu radova svojih nagrađenih vršnjaka, pohađati radionicu crtanja vanzemaljaca i sudjelovati u raznim igrama. Stariji posjetitelji moći će se zabaviti raznim tematskim radionicama u organizaciji pojedinih udruga, aukcijom knjiga, igrama SF pantomime i sada već legendarnom igrom SFeraKon Survivor.


Organizator: Društvo SFera
Suorganizator: Zagrebački foto-kino savez
Sponzor počasnog gosta Sferakona: Rovinjturist
Sponzori SFerakona: Zlatni sponzor – Algoritam; Hotel Dubrovnik, Prius.hr, Dicovery film, Zagrebački računalni savez, Coca-cola, Spaz, Mentor
Sponzori dječjih nagrada: Algoritam, Golden marketing, Bliz film&video, National Geografic Junior, Planetopija
Sponzor kviza Bočkoteka: Algoritam


A zašto sve to pišem na blogu? Zbog besramne samoreklame? Naravno. Ali ne SAMO zato.

Po meni, svim bi blogerima - onima koji se jedva odvajaju od neta i kompa - trebao biti zanimljiv gost koji diše baš poput njih! Bruce ima svoj blog, a na njemu ćete, ako malo prošvrljate, pronaći i Lijepu našu, točnije Frankopane i Krk. A pitate li se kako to da je gospon Sterling čest gost u Hrvatskoj, odgovor je jednostavan. Čovjek se oženio u susjedstvo, a njegova bolja polovica također je blogerica.

Među organizatorima SFeraKona 2007 mnogo je blogera, ali o tome kasnije. Sad moram juriti do svima vam dobro znane blogerice Ire, koja danas u 17:20 SFeraKon predstavlja na OTV-u.

Možda bi bilo zgodno napraviti blogerski kutak na SFerakonu?

U međuvremenu, veću sliku plakata pogledajte ovdje.





Post je objavljen 17.04.2007. u 14:31 sati.