Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

Malo janjetine....

domaća pečena janjetina
Ne treba ni ražanj ni peka. I kod kuće u pećnici janjetina može biti fina!
Za peći janjetinu možete upotrebljavati cijelo janje, vrat, hrbat, prsa, plećka, but. Janjetinu posoliti dan ranije, posipati mljevenim lovorom, slatkom i ljutom paprikom, Vegetom, malo muškatnog oraha i vrlo malo timijana. Namazati maslinovim uljem i pustiti da odstoji preko noći u hladnjaku. Drugi dan na sve to staviti 3 glavice luka narezanog na ploške, te patliđan, paprike i rajčice narezane na komade. Dodati ružmarin i zaliti vinom. Peći u pećnici pokriveno najviše 3 sata, naravno na ne prejakoj vatri. Podlijevati. Pred kraj pečenja zgodno je staviti uz meso i povrće i krumpir narezan na ploške, a na samom kraju otkriti da se zapeče.
Vino suho bijelo!
(1,2 kg janjetine, lovor, sol, slatka i ljuta paprika, Vegeta, malo muškatnog oraha, malo timijana, 3 glavice luka, 1 patlidžan srednje veličine, 2 paprike, 3 rajčice, ružmarin 1 dcl bijelog vina)
janjetina "na lešo"
Kod ovoga nema filozofije. Koliko god bilo jednostavno za pripremu ova janjetina, baš kao i govedina uz šalšu (pogledati pod rigatoni salsa Rita!) i restani krumpir ponekad su jednostavno nezamjenjivi.
U hladnu vodu, s kojom nemojmo pretjerivati, nek se samo meso dobro pokrije, stavimo 1,5 kg janjetine i to vrat, prsa ili plećku, samo ne but. Dodati oprani i pripremljeni grincajg, jedan malo prepečen luk (neočišćene polovice, ali oprane!!1), 2 cijele rajčice, papar u zrnu i sol. Neka naglo zakuha, pa smanjite vatru i kuhajte polupoklopljeno oko 2 sata. Meso izvaditi, juhu je naravno šteta baciti pa procijediti i zakuhati neku tjesteninu. Toplu janjetinu servirati uz bijelo vino ako ne jedemo šalšu, ili crno ako služimo šalšu. Uz šalšu krasan je i restani krumpir.
(1,5 kg janjetine sve osim buta, 1 veći grincajg, 1 luk, 2 rajčice, papar, sol)


Post je objavljen 17.04.2007. u 12:05 sati.