Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

svinjsko pečenje na stari bakin način

svinjsko pečenje na stari bakin način
Ovako je moja baka zamišljala pečenje! Ovako ga i ja zamišljam. No za razliku od pekarovog pečenja ovdje nema ni "m" od maslaca. Standardno ulje, ali u kombinaciji s vinom, začinima, pečenim krumpirom na moj način i dinstanim crvenim kupusom s maronima na neznam ni ja čiji način i evo jedne po meni prave rapsodije, kuharske rapsodije. A ponovo radi se "samo" o svinjskom pečenju.
Uzmite karmenadle i odstranimo kosti. Zgodan je i but, a ko voli masnije neće pogriješiti i sa vratinom. Meso dobro oprati, osušiti i natrljati češnjakom, solju, Vegetom i dobro paprom. Želite li dodati dalmatinski štih, a to je zgodno baš zbog mog krumpira kasnije, natrljajte i malo ružmarina ili kadulje. Neka odmara na hladnom 2 sata, još bolje dulje.
U posudu s poklopcem u kojoj radimo pečenja (najbolje su gusnate teške posude) staviti ulje i na njega meso obloženo listićima luka, još malo posoliti i dodati nasjeckani peršin i feferon. Zaliti kipućom vodom, okolo mesa poredati kosti ako imamo, koje smo odstranili od karmenadli, poklopiti i staviti na cca 200C u pećnicu prvih sat vremena. Tada dodati vino pa peći na 180-200C, važno je da temperatura ipak nije previsoka, još jedno sat vremena. Tokom pečenja meso smo s vremena na vrijeme podlijevali vlastitim sokom. Pred kraj pečenja, meso otkriti, poškropiti hladnom vodom da se dobije rumena korica.
Kad je meso gotovo, izvaditi ga i narezati, a umak procijediti, dodati zericu senfa i poslužiti ga uz moj krumpir i crveni kupus, uz meso i čašu crnog vina, oni kontinentalnog štiha voljet će bakine mlince. Dobro ide i šarena salata!
(1 kg svinjetine, 75 dag luka, 4 režnja češnjaka, sol, žlica Vegete, papar, možda malo ružmarina ili kadulje, pola dcl ulja, peršin, 1 ljuti feferon, 2 dcl kipuće vode, 3 dcl suhog bijelog vina, malo senfa po želji)


Post je objavljen 17.04.2007. u 12:02 sati.