Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/usjecanje

Marketing

The Beatles

Image Hosted by ImageShack.us
Grupa je osnovana davne 1960. Godine(Zapravo nije osnovana nego je Lenonova grupa The Quarrymen promijenila ime u The Beatles),a postava je bila:
-John Winston Lennon = Vokal i Ritam Gitara i Pisanje Textova(Preminuo)
-Sir James Paul McCartney = Vokal,Bas Gitara i pisanje Textova
-George Harrison = Vokal i Lead Gitara(Preminuo)
-Richard Starkey => Ringo Starr = Bubnjevi
-Randolph Peter Best => Pete Best = Bubnjevi(Vrijeme u The Beatlesima 1960 - 1962)
-Stuart Fergusson Victor Sutcliffe => Stuart Sutcliffe = Bas Gitara(Vrijeme u The Beatlesima 1960 - 1961,Preminuo)

Prve Turneje održali su u Svibnju 1960.Godine. a nakon toga i u Kolovozu iste godine u Njemačkoj no tada su ih sve osim Lennona uhitili zbog laganja o godinama i paleža te deportirali u Englesku,Liverpool.
Kada su se skupili opet su nastupili u Prosincu iste godine ovaj put kao prateći bend pjevaču Tonyu Sheridanu.Uskoro Sutcliffe odlazi iz Beatlesa pa McCartney preuzima bas dužnosti.
Po treči put su nastupili u Hamburgu u Svibnju 1962.Godine a na njihovom dolasku u Njemačku bili su obavješteni da je Stuart Sutcliffe umro od tumora na mozgu...

1963.Godine kada su Beatlesi postali slavni u U.K njihova pjesma "She Loves You" je dospjela na američki radio u Veljači iste godine te je tim datumom označen početak njihove invazije Amerike.
Kopija je prodana u milion primjeraka i to u deset dana.

Beatlemania prelazi ocean...

Image Hosted by ImageShack.us
7.Veljače,1964.Godine tisuće obožavatelja mahali su Beatlesima kada su sa Heathrow Airporta odlazili na turneju u Ameriku,a kada su slijetali na Kennedy International Airport skoro 3 000 obožavatelja je vrištalo kada su izlazili iz aviona.Prvi javni nastup imali su 11.Veljače iste Godine na Washington Coliseumu u Washington D.C.-u.
1964.Godine nakon uspjeha u Americi i izdanja dvije ploče prelaze na Australiju i Novi Zeland,ali bez Ringa kojeg je zamjenio Jimmy Nicol.
U Adelaideu ih je dočekalo 300 000 ljudi ispred gradske općine...
U Lipnju 1965.Godine Beatlesi su izveli prvi Rock koncert u povijesti glazbe na stadionu tojest na Shea Stadionu pred 55 000 ljudi...
U Srpnju 1966.Godine na turneji na Filipinima odbili su poziv prve dame Imelde Marcos te su poslije saznali da ona ne prihvaća "ne" kao odgovor.Na putu na aerodrom nije bilo policije te ih je napala rulja ljuih obožavatelja , a na kraju su bili prisiljeni vratiti sav zadađeni novac.
Uskoro je Lennon Britanskom novinaru Maureenu Cleaveu izjavio da su sada Beatlesi popularniji od Isusa.Uskoro su u znak protesta obožavatelji počeli paliti njihove ploče,a McCartney je u šali rekao

"They've got to buy them before they can burn them..."

Ubrzo se Lennon ispričao te se situacija smirila.
Uskoro je Elvis Presley izjavio da se neslaže sa njihovom javnom upotrebom droga te je zamolio predsjednika Nixona da im zabrani ulaz u SAD.
Had been a focal point for anti-Americanism. They had come to this country, made their money, then gone back to England where they fomented anti-American feeling = Elvis.

Bez obzira na Elvisovo mišljene Lennon je imao dobro mišljenje o njemu te je izjavio:
Before Elvis, there was nothing.


Zadnji koncert i prelazak na snimanje studijskih albuma

The Beatlesi su zadnji koncert održali 29.Kolovoza,1966.Godine u San Franciscu a trajao je nesto manje od 35 minuta.

Od 1966.Godine do 1969.Godine snimili su 3 studijska albuma
-Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band - 1967
-The Beatles(The White Album) - 1968
-Abbey Road - 1969 =>Njihov zadnji album...

Prekid I Poslije The Beatlesa Lennonova i Harrisonova Smrt...
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

The Beatlesi su se raspali 10.Travnja,1970.Godine što je službeno objavio Paul McCartney , iako je Lennon svoj odlazak najavio još 20.Rujna,1960.Godine...

Nakon raspada Lennon je objavio solo album "John Lennon/Plastic Ono Band"
McCartney je objavio solo album "McCartney"
Harrison je objavio solo album "All Things Must Pass"
Ringo je objavio solo album "Ringo"

Nakon toga 8.Prosinca,1980,Godine Mark David Chapman je u očaju jer nije dobio autogram upucao Johna Lennona(40) u New Yorku...

1981.Godine ostatak Beatlesa je snimio hit pjesmu posvećenu Johnu Lennonu "All Those Years Ago".

29.Studenog,2001 George Harrison je preminuo u 58.Godini života od raka.



The Beatles su bili Britanski Rock sastav iz Liverpoola koji su označili početak invazije britanskih rock sastava na Ameriku i svijet(Roling stones,The Who,Queen..).Njihova glazba je bila toliko slušana te je označila 60 godine da je do 1985.Godine prodano bilion primjeraka njihovih ploča.Upočetku su svirali glazbu ih 50-ih godina(skiffle),ubrzo su prešli na psychedelic rock i Rock.Bili su prepoznatljivi po svojim frizurama i odjeći tojest cijelokupnom stilu pa su i ime oznaćili 60 godine 20-og stolječa.
2004.Godine časopis Rolling Stone ih je stavio na prvo mjesto ljestvice najboljih glazbenika svih vremena...
I danas McCartney i Star još uvijek sviraju mada imaju solo karijere , a the Beatlesi još imaju obožavatelje diljem svijeta...

Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 16.04.2007. u 19:31 sati.