Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/generalist

Marketing

Disconnected recordsets

Jedan od feature MS ADO-a kojem se ne mogu dovoljno nadiviti su disconnected recordsets.


Moguća pitanja i odgovori


Što su disconnected recordsets ?

To su rezultati SQL upita na bazu podataka. Dakle, polja i vrijednosti iz jedne ili više tablica, view-ova, rezultati stored procedura, funkcija i sl.. U Oracle (i ODBC) terminologiji su poznati i pod nazivom resultsets.


Što disconected recordsets čini tako posebnim ?

To što ne morate imati otvorenu vezu (connection objekt) na bazu podataka. Podacima u rekordsetu možete mijenjati podatke, spremati lokalno na disk i u bilo kojem trenutku poslati update na bazu (nakon nekoliko dana i izgašenog kompjutera).


Gdje bi bila moguća primjena disconnected rekordseta ?

Zamislimo da moramo prihvatati podatke sa nekog web servera (dakle, preko Interneta). Za klasičan client-server tip konekcije morali bi listener baze ostaviti otvorenim na Internetu što je potencijalno veliki sigurnosni rizik.

Microsoft je napravio veliku stvar uvođenjem XML formata recordseta što ga čini pogodnim za "obični" HTTP transport što znači da možemo prijem recordseta vršiti tako što ćemo u .Open funkciju recordseta upisati web adresu (npr: rs.Open("http://www.moj-server.com/tablica.asp")). Kod u samoj .asp (ili .aspx) stranici će se spojiti na bazu i vratiti recordset kao XML stream.


Zar i ovakav tip prijenosa podataka nije potencijalno sigurnosni problem ?

Točno, međutim IIS (Microsoftov web server) se može dodatno osigurati SSL i client certifikatima što će sam prijenos enkriptirati a client certifikati učiniti da samo određeni korisnici mogu pristupiti podacima i činiti update (kao i sve druge operacije nad podacima).


A zašto bi to netko koristio ?

Ukoliko vam treba siguran (navodno ne postoji apsolutna sigurnost) i jednostavan način za prijenos podataka putem Interneta a ne želite previše ulagati ili nemate previše sredstava za ulaganje u VPN ili slična rješenja onda se ovakav tip prijenosa čini idealnim. Vrijedi spomenuti i kako je kodiranje prilično jednostavno te za demonstraciju načina funkcioniranja treba napisati sve skupa oko 20 linija koda.


Koje su tehničke pretpostavke za testiranje i korištenje ove tehnologije ?

-MS ADO minimalno verzija 2.5
-MS XML 3.0 SP1
-MS IIS (opcinalna konfiguracija SSL i client certifikata)
-Znanje jednog od programskih jezika iz MS Visual Studio paketa



Post je objavljen 16.04.2007. u 12:06 sati.