Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/micekionlajn

Marketing

KOŠTANI FALUS

OTKRIĆE Hidroarheolozi na Vižuli pokraj Medulina pronašli nepoznat antički svijet
Mali koštani falus izvađen sa dna mora
Autor Vesna Brnabić


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


MEDULIN - Nakon sedam dana istraživanja podmorja pokraj Medulina na poluotoku Vižuli hidroarheolozi su pronašli nepoznat antički svijet. S dubine od dva metra, na oko 35 metara od obale, iznijeli su gomilu ulomaka keramičkih i staklenih posuda koje potječu iz 1. stoljeća poslije Krista.

Najbolje očuvani predmet mali je falus od kosti, dug tri i širok oko jedan centimetar. Bio je to privjesak neke bogate dame, svojevrstan magijski predmet. Bogate stanovnice Rimskoga Carstva vjerovale su, naime, da će im nošenje falusa donijeti plodnost, no vjerojatno su služili i kao pomoć u zavođenju.

Mali falus od kosti, vjerojatno jelena ili kosti neke druge divljači, iz Vižule prvi je takav nađen na sjevernom Jadranu. Naime, kako kaže naša poznata arheologinja Vesna Jurkić-Girardi, arheolozi su nalazili brončane faluse amulete (hamajlije), ali ne i koštane.

Mali falus ubraja se među brojne dokaze da su antički stanovnici juga Puljštine živjeli raskošno. Pronađen je i rimski dvoredni češalj od kosti iz 1. stoljeća, dijelovi staklenih posuda tanki oko milimetar, dijelovi fresaka, potom žbuka za cisterne, komadi mramora... Sve je to poslužilo kao građa za 35-metarski mol i luku uz koju je bio velik luksuzni ljetnikovac, smješten na zapadu poluotoka, koji se istražuje već nekoliko godina.

Vila iz razdoblja carstva, od Augusta do Konstantina, tj. od 1. do 4. stoljeća, dobro je istražena. Imala je svoje terme, svojevrsni antički wellness, s kaskadama i sustavom za grijanje i hlađenje vode.

Posjed se prostirao na oko 25 hektara, a u luku, podmorje koje su istražili hidroarheolozi, uplovljivali su i trgovački brodovi kojima se dopremala luksuzna roba za rimsku elitu. U sklopu mola pronađeni su i zidovi objekata, no daljnja istraživanja na kopnu otkrit će više pojedinosti.

zanimljivo :D
a vi pogodite tko je ovo postao...hihihihi... :)


Post je objavljen 16.04.2007. u 11:35 sati.