Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/miljevci

Marketing

Proglas za osnivanje Udruge "Miljevački sin"


Ne da mi vrag mira,već odavno se nakanjivam napisati o ovoj stvari,al mislim šta se prije krene,prije će se i dovršit.Eto.

Stoga ,korak prvi.
Već sam pisao kako mi "mladi" (sve ovisi o tome kako se čovik osjeća,ovo se nikako ne odnosi na fizičku starost),nemamo baš neku zanimaciju,ni mjesto za zajedničko druženje,diskusiju,sve se svodi na nekakve kavice i pivice u Drnišu i slično.One neke stvari koje su bile prije rata jednostavno su otišle s tim vrimenom i danas ih je teško povratit,a i nikoga nije briga,svi gledaju svoja posla a možda je tako i najbolje ).
Stoga smo se već par puta skupljali i započinjali priče kako nešto pokrenuti,i krenuti s mista.
I dogovorimo se nas 4-5 da bi mogli osnovati neku udrugu čisto reda radi ,pa ćemo onda u hodu dalje pomalo djelovat,i smišljat kako dalje,samo nek se nešto kreće.

Sastali smo se i drugi,i treći put,dali okvire,i ,……..uja vuk magarca….sad ćemo ,sad ćemo,…isto ko onaq serija "Đekna još nije umrla, a će ne zna se".

I stoga ,pošto smo se mi u biti sve dogovorili samo još to nismo napravili ,ja ću poslat i ovim putem jedan mali "pretproglas" za osnivanje udruge "Miljevački sin" a koja bi (otprilike) imala ove ciljeve (sve će se uskladiti poslije),i neka kvazi pravila(opet moja HA HA).

Udruga "Miljevački sin" ,ideja :

1.Udruga koja za cilj ima sačuvanje tradicijskih vrijednosti ovoga kraja u što se podrazumijevaju:
-kultura življenja(stari alati,svakodnevni stari uporabni predmeti,jela,odjeća…)
-tradicionalna težačka (suhozidi,kućerice u polju,bunari,jare) i ruralna (potleušice,kamene kule,gusterne,konobe,pušnice) arhitektura
-tradicijskih zanata (opančari,mlinari,tesari,klesari…)
-razni običaji i stari napjevi,pjesme,ojkavice

2.Cilj je pokušati neke od tih stvari,odnosno koliko se može zabilježiti na papiru,na tonskom zapisu,neku etnografsku zbirku starih predmeta,slika iz povijesti Miljevaca koja bi nas i našu djecu podsjećala na prošlost i život kako su ga živjeli naši preci….

3.Članovi udruge "Miljevački sin" mogu biti svi Miljevčani i MIljevčankekoji žive na Miljevcima i van,odnosno tko se tako osjeća,a članovi užeg odnosno Velikog vijeća isključivo oni Miljevčani koji žive na Miljevcima (u tom Velikom vijeću bi bila po 2 predstavnika svakog sela).Poželjno je pak da članovi budu "mlađi" (opet ne po godinama),odnosno otvoreniji prema svijetu i prema idejama,kao i što aktivniji

4.Bez stranačkih obilježja molim,ujedinimo se svi pod miljevačku zastavu ,koju ćemo sami kreirati.

5.Ostale ideje i ciljeve ,naravno predložit će sami članovi ,buduće udruge,stoga ……


krenimo!

I još obrazloženje naziva "Miljevački sin",da nebi cure zamirile,a koje su naravno dobrodošle i kao takve ravnopravne.Zna se da je ognjište uvik nasljeđivala i usčuvavala mučka loza,stoga cure, ...sory!

Neka traje loza naša!


Post je objavljen 16.04.2007. u 01:52 sati.